Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 17. juni 2014

Tid til en øl - Beer Here Hopfix IPA / Whicked Wheat / Executioner IPA


17. Juni 2014

Lørdag gæstede Christian Skovdal fra Ølfabrikken/Beer Here/Bierwerk Aalborg og fortalte sine mange røverhistorier og halve sandheder om øllets verden. Det var et samarbejde mellem Vinspecialisten og Danske Ølentusiaster, og der var mødt mange interesserede op, der ikke var medlemmer af foreningen, men som alligevel brænder for det gode øl. Christian Skovdal havde 10 øl med – ikke nødvendigvis dem der stod på listen, og da slet ikke i den rigtige rækkefølge, for han kan sine historier på fingrene og kan lide at improvisere med, hvad han nu lige har lyst til at fortælle.

Så vi lagde ud med en dejlig IPA – ”Hopfic IPA” på 6,5%. Så var vi i gang.

 
Christian tegner selv sine etiketter, og der er altid sjov og ballade og ironisk distance til det hele. Det er en fornøjelse at studere. Her er der nogle, der demonstrerer for ”Fri Humle” og en sprøjte med humle bliver gjort klar til et skud. Ved bagsideteksten er der allerede en, der har fået en beroligende indsprøjtning.

 
Det er en ”Rug IPA”, hvor der er brugt Hersbrucker humle og en amerikansk sort, som jeg ikke hørte navnet på, fordi jeg kom til at hoste. Den er flot orangegylden med fint hvidt skum. Dejlig frugtig humlearoma. God fylde. Smagen indledes med lidt brødnoter, men de forsvinder pænt hurtigt til fordel foren frugtig aromahumle, hvor drue,  lemon og fyrrenåle gør sig gældende. Behagelig bitterhed. Helt klart en IPA efter mit hoved.
 
Karakter 4+


Derefter fulgte så en ”pale ale”, hvilet Christian indrømmede var en bagvendt rækkefølge, men det var han ligeglad med. Den har jeg omtalt før, men det er snart slut med at nyde den under navnet ”Lupulus”, for et andet bryggeri ( jeg tror det var fransk ) hævde at have eneret på navnet og vil anlægge sag. Derfor kommer den nu på hylderne under navnet ”Glupulus”. Hold kæft, hvor er den slags folk latterlige. De kommer altid til kort overfor den danske humor.  


Jeg har også omtalt den mørke ”SOD” tidligere. Her fik vi atter historien om ”The Great London Beer Flood”, hvor der gik hul på en lagertank med porter og 600000 l porter strømmede ned og væltede huse - og 8 mennesker omkom ( 7 druknede, den sidste døde af alkoholforgiftning ). Det var The Horseshoe Brewery, der var offer for den katastrofe. Sidste gang Christian fortalte den, var der kun 7 der omkom, så historien bliver bedre for hver gang ( eller også har jeg citeret ham forkert sidste gang ).


En lille nuttet kat – med en blodig motorsav kæmper sig vej gennem byg og humle. Der er ikke noget tuttenuttet over den øl. Den er brygget med almindelig alegær og ikke den sædvanlige hvedegær. Det er en bleg, let sløret øl på 4,6%. Frugtig duft med en anelse kattetis-noter. Det får mig altid til at tænke på Citra eller Nelson Sauvin humle – og ganske rigtig. Her er der brugt Citra. Det er kun humlen, der adskiller den fra den tidligere ”White Cat”, hvor der blev brugt Nelson Sauvin. En glimrende øl, selvom jeg personligt synes at Weissbier skal smage af Weissbier – ellers kan man ligeså godt lave en pale ale.

Karakter 4
 
 
Men det skulle blive endnu blodigere inden pausen. ”Executioner IPA” viser en skarpretter med en stor økse, der lige har hugget hovedet af en mand. dDer er naturligvis en historien bag. Øllet er brygget til den italienske ølbar ”Mastro Titta”. Den er opkaldt efter Roms største og mest effektive bøddel og det er ”en morderlig god IPA”. Romerne er nu om dage mere øltørstige end blodtørstige, og det fejres med denne øl.
 
 
Det er en orangefarvet øl på 7,0. Jeg har hørt om denne øl, og blev måske lidt skuffet. Aromaen var svag og det overordnede præg var let og mild. Bitterhed var næsten ikke til at få øje på. Måske skyldes det, at målgruppen er italienere, der måske ikke er vant til så meget humle - men med det navn og den etiket, kunne man godt forvente noget farligere.
Karakter 3+
Fortsættes……..
 
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar