Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 16. juni 2014

Tid til en øl - Heidi’s Bierbar / Baltika 6 Porter



16. Juni 2014

Weekenden har stået lidt i øllets tegn. Fredag afholdt Heidi’s Bierbar i Aalborg et arrangement for deres drikkeklub – ”Kongen af Pisten”. Det var et arrangement i samarbejde med De Danske Ølentusiaster, så vores medlemmer kunne deltage mod at vi fortalte lidt om øllet. Det var Poul, der havde lavet aftalen og jeg stod for at fortælle om øllet. Vi havde vurderet, at vi kunne smage otte øl på de totimer der var afsat – selvom vi godt vidste, at det ville blive lidt hektisk. Men med gratis øl kan man jo nå meget.

”Kongen af Pisten” er en ølklub. For at blive medlem skal man drikke 12 afterskiklassikere ( så vidt jeg kan se er det ikke kun weissbier, men også Red Bull og Jägemeister o.lign ). Det er kvantitet frem for kvalitet.
 
Men der er ellers nok kvalitet på Heidi-s Ølkort. Vi havde valgt otte flaskeøl ud, for at vise alsidigheden i stedets øl, Og normalt er det til en billig penge.

1. Ørbæk ”Fynsk Forår” - en dejlig frisk øl til at komme i gang. Og en snak om begrebet ”Ny Mordisk Øl”, der er meget fremme i tiden, men som ikke er så nyt endda. Danske mikrobryggerier har længe eksperimenteret med at tilsætte nordiske ingredienser til øllet. Her er det fynske hyldeblomster.

2. Refsvindinge ”Den Sorte enke” – En sort lakridsøl, der måske lå lidt tidligt i programmet. Stort set alle ølentusiaster huskede den anderledes. Den er temmelig sød.

3. Staropramen ”Premium” – en af de bedste tjekkiske pilsnere. Og en fortælling om undergær og pilsnerøl.

4. Weihenstephaner ”Vitus”  - en af stedets bedste hvedeøl. Der er mange hvedeøl på Heidi’s – og i mange forskellige sværhedsgrader. Begyndere kan starte med Erdinger ( både lys og mørk ) – og derefter fortsætte med Paulaner og Franziskaner, inden man slutter af med det gode øl fra Weihenstephaner ( lys og mørk og Vitus ). Her kommer alle de gode gærnoter fuldt til deres ret. Og så er bryggeriet jo verdens ældste ( 1040 ).

5. Brooklyn ”India Pale Ale” – Den mest humlede øl på kortet. men så kunne man fortælle lidt om humle og amerikansk øl.
 
6. Baltika 6 ”Porter” – Den eneste øl jeg ikke før havde smagt. Bryggeriet Baltika ligger i Skt. Petersborg og stammer fra 1992. Deres Porter er fra 94 og har vundet både nationalt og internationalt ry med over 400 priser. Den er brygget efter en gammel engelsk opskrift, hvilket rejser spørgsmålet om den er under- eller overgæret. Nogle af de vundne priser er i kategorien ”baltisk porter”, der jo er undergæret, men gammel engelske porter var overgærede. Bryggeriet nævner selv en ”speciel gær ”, og det giver jo ingenting. Det er en meget sød øl. Det generer jo ikke mig så meget, men jeg ved ikke om jeg kunne kvæle 50 cl. Den er udmærket men ikke helt hvad jeg havde forventet. Karakter 3+

7. La Trappe ”Isidòr” – en dejlig, lys belgisk øl. Jeg fortalte lidt om stedet som jeg besøgte i 2009, hvor denne øl lige var kommet på markedet for at fejre 125 års dagen for klosterets første bryg.

8. Chimay ”Bleu” – En stærk, mørk øl til en perfekt afslutning på aftenen. Og en noget rodet fortælling om trappister, da tiden var fremskreden -  og jeg også selv havde smagt på øllet.

Det var en hyggelig aften, og jeg snakkede ( det foregår åbenbart altid ude på toilettet ) med flere af pistkongerne om, hvor godt det havde været, og det var interessant at høre om.

Stemningen på stedet var god. Det var godt, jeg have en mikrofon til at råbe folk op, men de fandt sig pænt i at blive afbrudt. Jeg fik til slut en Hoegaarden Wit af en af gæsterne som tak for foredraget. Tak for det.

Lørdag var der ølsmagning med Christian Skovdal fra Beer Here





 


 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar