Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 20. juni 2018

Tid til en øl - Fuller's & Moor Beer Company Rebirth


20. Juni 2018


Engelske øl har historisk set været opdelt i ’Mild’ og ’Bitter’, hvor sidstnævnte indeholdt humle. Men efterhånden vandt humlen indpas i de fleste øl og den mest almindelige engelske øltype er en ’bitter’.
Det førte så til en yderligere opdeling for flere bryggerier, der opererede med en ’original bitter’ og en ’special bitter’, hvor der var lidt mere saft og kraft i.

Fuller’s havde allerede en ’special bitter’ i deres ’London Pride’ da de i 1971 ville erstatte’Old Burton Extra’ ( se deres Past Masters serie ) med en ny øl. Den fik derfor navnet ’ Extra Special Bitter’ eller ’ESB’. Deres ’London Pride’ har nu betegnelsen ’Best Bitter’.

Den originale ESB har humlet med Challenger og Goldings – med en bitterhed på 43 IBU. Nu har man i samarbejde med Moor Beer Company prøvet at nytænke den i dagens øl – ’Rebirth’

Moor Beer Company stammer fra 2007, hvor Justin Hawke fra Californien slog sig ned i moserne i Somerset. I 2014 åbnede man et nyt bryggeri i det centrale Bristol. I 2018 åbnede også i London.

De kombinerer brygtraditioner fra mange forskellige lande og i denne ’genfødsel’ af ESB har de brugt 4 nye humletyper fra 4 forskellige regioner. ’Enigma’ fra Australien – ’Celeta’ fra Slovenien – ’First Gold’ fra England og ’Crystal’ fra USA. Bitterheden skulle også være hævet lidt – 66 IBU.

Det er længe siden, jeg ha svagt originalen, og jeg må indrømme, at jeg ikke helt kan sammenligne dem. Jeg må vist gensmagen begge i en komparativ analyse en dag.

’Rebirth’ har en smuk rødlig ravfarve - kraftigt hvidt skum og en frisk duft af humle. Smagen er i første omgang typisk engelsk, men humlesammensætningen giver et lettere eksotisk præg med citrusnoter. Bitterheden er markant. Alkohol 6,0%

Karakter 4

Ingen kommentarer:

Send en kommentar