Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

torsdag den 9. december 2021

Tid til en øl - Faxe Jule Bryg ( Godt Bryg )


9. December 2021

Historien om danske juleøl har ændret sig, siden jeg først begyndte at læse om dem. Det har heddet sig, at Carlsminde sendte den første Julebryg på markedet i 1958, men på det seneste er der kommet flere nye oplysninger for dagen.

Nu hævdes det, at der er flere bølger af juleøl. Den første standsede ved 1. Verdenskrigs begyndelse - den næste var i 30'erne, men sluttede ved 2. Verdenskrig, og Carlsminde trodsede opfordringen til ikke at brygge stærkt øl efter krigen og lancerede deres Julebryg allerede i 1953.

Disse julebryg har måske været lokalt funderet, og Carlsmindes bryg har måske først bredt sig i landet i '58. Jeg ved det ikke, men i hvert fald er historien ikke længere så tydelig og klar, og det er jo i sig selv meget interessant.

Royal Unibrew har søsat en serie ved navnet 'Godt Bryg', hvor de finder gamle, historiske opskrifter frem fra de bryggerier, de har samlet. I denne serie har de nu udsendt Carlsmindes 'Jule Bryg' ( anmeldes senere ) og også en tidlig 'Jule Bryg' fra Faxe.

Faxe Dampbryggeri bliver grundlagt i 1901 af Conrad og Nicoline Nielsen. Conrad dør i 1914 og bryggeriet omdøbes til Faxe Bryggeri. De laver mest hvidtøl og først i 1938 begynder de at brygge bayersk øl.

Allerede i 1939 lancerer de så den 6,0% stærke 'Jule Bryg', men som man kan forstå, bliver det til en engangsforeteelse pga besættelsen, hvor man ikke måtte brygge stærkt øl.

Det er en münchener øl - en dunkel, selvom den er til den lyse side.

Den har en smuk farve af mørkt rav og fint hvidt skum på toppen. I aromaen fornemmer man malt og rugbrød, og det er også de maltede brødnoter, der findes i smagen. Behagelig at drikke og nok et fornemt eksempel på julebryg i gamle dage, hvor udtrykket var mere enkelt. Her er ikke tilsat 'julede' ingredienser. Det er en mørk, stærk festøl uden større dikkedarer. Og dermed - set med moderne øjne - også temmelig ordinær. Den ligger nok tæt op af mine forestillinger om øl fra den periode.

Karakter 3 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar