Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 8. januar 2010

Tid til en øl - Brewdog Zeitgeist

8. Januar 2010

Der er gået nogle dage, siden jeg sidst skrev om øl, for her ovenpå julens og nytårets gode mad, er vi gået lidt på kur her i januar. For 4 år siden tabte jeg 13 kilo på 3 mdr. og min kone tabte endnu mere, men vi har taget lidt af det på igen. Så nu skal jeg lige smide 5 -6 kilo for at være fit igen. Og derfor holder jeg også lidt igen med øllet, selvom enhver ved at øl IKKE er fedende. Det giver bare et bedre indtryk – at jeg yder noget for sagen.

Men min egen regel er, at jeg kan nyde en øl hver gang jeg har tabt et kilo, så det passer ca. med hver weekend – håber jeg.

Aftenens øl er fra det skotske bryggeri Brewdog, der blev grundlagt i april 2007 – af James Watt og Martin Dickie ( der er brygmesteren ). De var blevet trætte at ”overboblende lagerøl og trætte ales” og ville brygge øl med mere kant. ( Det kommer måske som en overraskelse for nogle, men størsteparten af det øl, der bliver drukket i England er undergæret lagerøl ).

De har da også sendt stærke øl på markedet – bla. Paradoxserien, hvor jeg har anmeldt ”Paradox Islay” tidligere ( 16 april 09 ). Det var stouts, der var lagret på forskellige whiskyfade. Meget spændende øl.

Denne nyeste øl er en tysk schwarzbier ved navn ”Zeitgeist” ( ”Tidsånd” ). De beskriver det som om, de har genopdaget denne øltype, men der findes jo mange fantastiske originale udgaver fra tyske bryggerier.

På bryggeriets blog findes denne beskrivelse af øllet:

I am a zeitgeist

I was not delivered into this world into submission, nor does acquiescence run through my veins.

I am not a sheep waiting to be prodded by my shepherd

I am a zeitgeist and I refuse to walk, to talk, to sleep with the sheep.

I am a zeitgeist



( Jeg er tidsånden

Jeg kom ikke til verden til underkastelse og indvilgelse løber heller ikke i mine årer

Jeg er ikke et får, der venter på at blive vækket af hyrden

Jeg er tidsånden og jeg nægter af gå, at tale, at sove med fårene

Jeg er tidsånden. )

”Zeitgeist ” er brygget på 5 forskellige malte – pale-, münchener-, cara-, chokolade – og ristet malt, og der er humlet med Cascade og Chinook fra USA og Saaz fra Tjekkiet. Procenten er helt efter bogen 4,9%.

Det er en kulsort øl med brunt skum, der dufter dejligt af ristet malt og lidt chokolade. En lidt skarp note af humle blander sig også. Øllet føles let i munden, som det hører sig til i en schwarzbier. Smagen er ristet malt, kaffe og chokolade med en bitter afslutning. Eftersmagen er bitter og giver en tør fornemmelse.

Karakter 3+

Det er en udmærket udgave af stilen med lidt mere bitterhed end normalt, men derudover er den ikke så anderledes. Det er den sikkert i Britanien, hvor man ikke er slet så vant til tysk øl. Den engelske betegnelse for Schwarzbier er Black Lager.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar