Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

torsdag den 28. januar 2010

Tid til en øl - De Molen Hel & Verdoemenis

28. Januar 2010

Mange af de kulsorte stouts har fået lidt uheldsvangre navne. Og det gælder også øllene fra De Molen i Holland. Her finder vi navne som – Black Damnation – Hemel & Hel – Rasputin – Steen & Been – og aftenens øl ”Hel & Verdoemenis”. Det betyder ”Helvede og fortabelse” og bryggeriet antyder at det er, hvad venter den, der ikke smager denne fortræffelige stout.

Jeg købte den i sommer, da jeg var på besøg i bryggeriet. Det er den sidste øl, jeg har tilbage derfra.

De Molen brygger et temmelig varieret stoutprogram, og man kan ikke regne med at finde alle udgaver på samme tid.

”Hel & Verdoemenis” er brygget på en engelsk ”brown ale malt”. Det er en ”Imperial stout” på 11,9% og den er humlet med den tjekkiske bitterhumle Premiant og tysk Hallertau. Bitterheden er høj – 99 IBU.

Det er en kulsort øl og det er umuligt – selv med ekstra anstrengelse – at få en skumdannelse. Der er absolut intet skum. Duften er meget kraftig af engelsk lakrids. Øllet er tyktflydende i munden, næsten en anelse olieret. Også her er en altdominerende note af engelsk lakrids, men den høje bitterhed gør, at smagen ikke virker vammel. Det giver en fremragende balance, men selv om øllet derfor virker friskere, er det ikke en øl, man bæller i sig. Den tager sig god tid.

Karakter 5

På etiketten skrives alle oplysninger. Denne øl er brygget 10. april 2009 og kommet på flaske 15 maj. Det er nr. 613 ud af 1186 flasker. Derudover oplyses IBU – EBC - % , samt humletyper. Det er vi nogle, der synes er spændende, selvom vi ikke altid taler højt om det. Det kan virke lidt nørdet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar