Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 20. februar 2015

Tid til en øl - Fontfroide / Nordic Blossom / Big Worster Barley Wine / Triple


20. Februar 2015

Forleden var vi på besøg hos gode venner I Vrå. Her får man altid en god snak, dejlig mad, og spændende øl. Nu handler denne blog jo om det sidste, så jeg vil ikke berette om hverken mad eller gode historier.

Vi lagde ud med en belgisk witbier fra Hoegaarden. Ikke den traditionelle ”Wit”,  men dens nyere slægtning ”Hoegaarden Speciale”. Jeg skrev om den i marts 2011, hvor vi havde en smagning hos mig, hvor den første øl  var blevet til tre – 1a: ”Hoegaarden Wit” – 1b: ”Celis White” – 1c: Hoegaarden Speciale”. Det er en god vinterudgave, hvor det parfumerede ikke er slet så dominerende.

Derefter kom en spændende ny fransk øl på bordet – ”Abbaye Fontfroide Brune”. Det er Brasserie D’Oc, der brygger den til klosteret i det sydlige Frankrig. Brasserie D’Oc ligger i Meze ved Thau lagunen nær Narbonne. Det er et nyt bryggeri fra 2003 og det er Remi Luberne, der er chefbrygger.

De brygger som nævnt en øl til det store kloster Abbaye Fontfroide. Efter sigende kan øllet kun købes der, men det er nok en gammel oplysning – eller min ven har måske selv bragt det hjem fra en af deres mange ture til området ( ? ). Det er en ”Brune” med en dejlig duft af sveske og mørk frugt. Der er tilsat kanel og kaffe, men det trænger ikke så meget igennem. Det er de mørke frugter, der dominerer smagen.

Karakter 4

Derefter kom Grauballe Bryghus med en dejlig forfriskende øl – ”Nordic Blossom”. De er tidligere kendt for deres ”Orange Blossom” med appelsin og honning, og denne gang er det så en blanding af æble og honning. Det giver en mere frisk øl, hvor den syrlige smag fra æblesorten Aroma blandes med det sødelige fra æbleblomsthonning. Det er en øl på 8,0%, men helt klart en øl, der vil være god på terrassen, når foråret sætter ind.
Karakter 4
 
Min kammerat havde  for nyligt afholdt en ølsmagning i Vrå, hvor mad og øl indgik i fin samhørighed. Der skulle han bruge en amerikansk barleywine, men ”Bigfoot” var ikke til at skaffe. Så i stedet valgte han en dansk pendant dertil – Mikkellers ”Big Worse Worst Worster”. Jeg smagte originalen for mange år siden ” Big Worse Barley Wine” ( 12.0% ). En virkelig dejlig, kraftig øl. Siden er den blevet opgraderet til ”Big Worst Barley Wine” og til ”Big Worster Barley Wine” på 17,3% ( faktisk mindre en ”Worst-udgaven” ). Alle disse øl er naturligvis også kommet i forskellige fadlagrede udgave.
Det er en sødlig øl, der passede godt til vores dessert.  Man mærker naturligvis alkoholen, men slet ikke på en ubehagelig sprittet måde. Den er ikke nær så humlebitter, som jeg havde forventet. En go, kraftig oplevelse, selvom jeg ikke synes, det nødvendigvis bliver bedre med den meget høje alkoholprocent – tværtimod.
Karakter 4+
 

Til sidst kom en af værtens egne bryg på bordet. Han har i flere omgange perfektioneret en belgisk triple. Denne gang kom alkoholprocenten op på 8,0%, og selv om den ikke er krydret med koriander og appelsin, har den alligevel et typisk belgisk, krydret præg. Det må nok skyldes gæren.

En dejlig afslutning på en serie gode øl

Karakter 4

Ingen kommentarer:

Send en kommentar