Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

torsdag den 12. februar 2015

Tid til en øl - Herslev Bryghus


12. Februar 2015

Efter landsmødet var der ølsmagning med Tore fra Herslev Bryghus. Han fortalte veloplagt og engageret om komplikationerne ved at være et eksperimenterende bryghus. Fødevarestyrelsen har ikke megen forståelse for innovativ brygkunst.

 
Et eksempel herpå var aftenens første øl ” Mark Hø Øl”. Fødevarestyrelsen har haft svært ved at acceptere, at man kan bruge hø som fødevare – også selvom man påpeger, at det bruges i madlavningen flere steder. Hvis man kan påvise, at det er brugt inde 1997, kan man få tilladelse. Lige nu er sagen ikke helt afklaret.
 
Men Tore har eksperimenteret med at lave ”Ny Nordisk Øl”, og her er ”Mark Hø Øl ” et godt bud. Den er lavet af lokale, økologiske råvarer fra omegnen af Herslev. Der er brugt hø af kløvergræs, så vidt jeg forstod, og mikrofloraen i sådan en høballe er temmelig stabil, så de taler om en ”styret spontangæring”. Herslev Bryghus har udsendt fire forsøgsbryg, for at afklare i hvilken retning man skulle bevæge sig, og det er så mundet ud i denne ”Mark Hø Øl”, der også er blandt finalisterne til ”Årets Øl”. Tore afslørede, at der er påtænkt flere forskellige variationer af denne øl fremover.
 
Det er en gul, uklar øl på 4,9%. Den har en syrlig duft af rabarber og citron. Den føles frisk og snerpende. Der er ikke megen sødme, men en tør syrlighed. Smagen er også præget af rabarber, citron og lidt syrligt æble. Der er lidt sommer og sol over den. En øl jeg godt kunne se mig selv nyde en varm sommerdag – især hvis den var kølig.
 
Karakter 4
 
Den næste øl var fra en af de andre aktører på ”Ny Nordisk Øl” bølgen – ”Kølster Guld-Bryg-Gade”. Det er ikke lykkedes mig at forstå titlen – udover det er en gylden øl på 5,5%, men hvor ”gade” kommer fra ved jeg ikke. Den er brygget til ”Bæst” i København. Det er en finere kød og pizzarestaurant.
 
Den har en let sødlig indledning, der går over i en jordet smag. Faktisk er der med smag af støvet halm end i hø-øllen. Der sluttes af med en smule bitterhed fra humlen
 
Karakter 3
 
 
Næste øl var en ”Granøl” – brygget med friske rødgranskud, og det er faktisk accepteret som en føedvarer. Tore sagde, at det var Nobilis ikke, men om det var ment i spøg eller om det virkelig forholder sig sådan, ved jeg ikke rigtig. Men det siger da noget om de bestemmelser, han kæmper mod.
 
Også en gylden øl. Denne gang på 5,3% og med en frisk duft af granskud. Den er skarp og kraftig i munden. Smagen af gran er dominerende og bliver måske lidt for meget i det lange løb, selvom det er en smag, jeg sætter pris på i øl. Der kommer en del bitterhed i eftersmagen.
 
Karakter 3+
 
 
”Forårsbryg” er ikke økologisk, men Tore fortalte at man på bryggeriet tænker mindre økologisk og i stedet mere organisk. Hele produktionen skal hænge sammen som en organisme, hvor alt passer sammen og udvikler sig. Mulighederne bliver større, hvis alt ikke skal være 100% økologisk.
”Forårsbryg” er på 8,0% og har en sødlig duft af blomst og frugt. Den frugtige smag blandes med en markant bitterhed.
Karakter 4
 
 Peter Sonne fra Halsnæs Bryghus stod for næste øl – ”Sælhunden”. En brown ale på 6,0%. Den er opkaldt efter det gamle cafeteria i Hundested færgeterminal. Der er brugt amerikansk humle, men vi fik ikke oplyst hvilke. Den har en let frugt- /bæragtig duft, men jeg synes den virker sur og bitter, og faldt ikke lige i min smag.
 
Karakter 2+
 
 
Vi sluttede af med en 10-års jubilæumsbryg – ”Stjernebryg Fadlagret” på 10.0%. Den har ligget et år på whiskyfad fra Braunstein. Den er mørk, næsten sort med duft af sveske og lakrids. En dejlig øl, hvor de komplekse noter af malt, mørkfrugt og anis blander sig med skarpere indslag af whisky og vanilje. Aldeles glimrende afslutning.
 
Karakter 5
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar