21. August 2016
Syrlighed
og syrlighed er mange ting. Jeg beklager, at jeg ikke er så meget for
ascorbinsyre, som jeg smagte i går, men den virker kunstig og bruges tit i øl,
hvor jeg ikke synes den hører hjemme. Til gengæld er der andre øl, hvor
syrligheden er en del af udtrykket. I mange belgiske ales er der en passende
syrlighed og ligeså i den hypede Berliner Weisse.
Den
belgiske saison har en vis tradition for syrlighed og det er denne type som det
svenske bryggeri Brekeriet har kastet sig over. Det ligger i Landskrona, Skåne,
men begyndte i 2012 i byen Gjurslöv udenfor Malmö. Det var de tre brødre Ek,
der grundlagde bryggeriet – Fredrik, Christian og Andre. Deres specialitet er
at alle øl er brygget med vildgær og bakterier. De skriver at alle deres øl er
brygget med saccharomyces og brettanomyces.
JAAAAAAHHH
– Danmark vinder Guld i håndbold – SÅDAN! TILLYKKE!!!!
Som
man måske kan fornemme, kom der lige en OL-finale ind midt i denne anmeldelse.
Fantastisk spændende kamp.
Men
tilbage til emnet. Brekeriets saison ”Brillant” er også brygget med de to
gærtyper og indeholder både byg- og hvedemalt. Den er en del af deres serie ”Wild
Bunch”, der netop er kendetegnet ved at begge gærtyper er med.
Det
er en bleggul øl på 5,5% med luftigt, hvidt skum. Den har en syrlig citrusaroma,
der dog afdæmpes lidt af duft af mandarin. Den har en let snerpende fremtoning,
men er ikke så skarp som forventet efter duftindtrykket. Efter det første syrlige
angreb dukker en overraskende sødme op, hvor det netop er fine orangenoter, der
dominerer – inden det til slut ender i mere syrlighed.
Man
kan godt fornemme at det ikke er en spontangæret øl, men at der er en
kontrolleret brug af vildgær.
Karakter
3+
Ingen kommentarer:
Send en kommentar