Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 15. august 2016

Tid til en øl - Riegele Speziator / Thisted Piscis


15. August 2016


I dag kom min flinke nabo og hjalp med at spule taget med algefjerner, så den store belægning kan forsvinde. En højtryksrenser og en lang stang fik det hele ordnet på en god halv times tid. Han kan godt lide mørkt øl, så bagefter tog vi en doppelbock på terrassen.

Bisgaard Vinhandel i Støvring har et stort udvalg af tyske øl, og da vi uddelte ølmærker fra danske ølentusiaster, benyttede jeg lejligheden til at købe et par doppelbock med hjem.

Brauerei Riegele blev grundlagt i 1884, da Sebastian Riegele købte værtshuset ”Zum goldenen Ross”, som han var seniorpartner i. Bryggeriet ligger i Augsburg, men flyttede i 1911 udenfor byen i en ny bygning. De brygger en traditionel serie med kendte tyske øltyper, men eksperimenterer også med en anden serie med IPA og pale ales.

I den traditionelle serie er der naturligvis også en doppelbock – med navnet ”Speziator”.
Da Paulaner fik patent på navnet ”Salvator” til deres doppelbock, fandt de andre bryggerier på andre betegnelser, der sluttede med ”–ator”. ”Maximator”, ”Jubilator” og i dette tilfælde ”Speziator”.
Det er en meget mørk øl på 7,5%. Lysebrunt skum lægger sig på toppen. Duften er maltet med noter af mørkt brød. Det er en lettere tyktflydende øl med god mundfylde. Smagen er sødlig, maltet, og man aner lidt karamelbolcher med kaffe i slutningen.


Karakter 4


Til aften fik vi en dejlig fiskeret, og så var det naturligt at åbne ”Piscis” fra den nye serie fra Thisted Bryghus. I den lokale Brugs kan man købe fire forskellige øl beregnet til maden. ”Piscis” til fisken – ”Porcus” til gris og kylling – ”Carnis” til oksekødet og ”Caseus” til de gamle oste.

”Piscis” er en ale –brygget med cascade humle. Jeg havde nok forventet en kraftigere grape/citrussmag på den baggrund, men den finder jeg ikke.

Det er en flot gylden øl med livlige bobler og kraftigt hvidt skum. Aromaen er præget af lys frugt – måske med en anelse citrus. Den er venlig og blød i munden. Smagen er let med antydning af frugt , græs og melon. Egentlig mere passende til fiskeretten end den pågående pale ale med cascade, som jeg havde forventet. Alkohol 6,2%

Karakter 3+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar