Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

torsdag den 15. oktober 2020

Tid til en øl - Fuller's Past Masters 1909 Pale Ale

 


15. Oktober 2020

Pale Ale kan betyde mange forskellige ting. Det betyder jo egentlig ’lys øl’ og opfattelsen har vel skiftet gennem århundrederne. Stilen blev opfundet af englænderne i midten af 1700 tallet og slog rigtig igennem i området omkring Trent floden, hvor vandet er fuldt af mineraler og sulfater. Hovedbyen var Burton-on-Trent, og man prøver ofte at efterligne vandet i floden, når man brygger Pale Ale og IPA’er ved at ’burtonisere’ vandet. Det giver en mere aggressiv og skarp mundfornemmelse og man taler om ’The Burton Snatch’.

Efter at køleteknikken gjorde det muligt at brygge øl i Indien i 1870’erne, blev efterspørgslen efter IPA væsentlig mindre og ’Pale Ale’ blev mere og mere blandet sammen med betegnelsen ’Bitter’.

Det var nærmest kun traditionelle bryggerier fra Burton, der stædigt holdt fast i betegnelsen, indtil amerikanerne i starten af 1980’erne besluttede at reetablere stilen. Første skud var den berømte øl fra Sierra Nevada.

Og det gav gang i produktionen af Pale Ale verden over. Nu ofte efter amerikansk inspiration, med citrushumle og højere bitterhed. Det er nok i høj grad denne øltype, vi nu forbinder med betegnelsen.

Derfor kan man godt blive overrasket, hvis man støder på ældre udgaver, der ikke stemmer overens med dette indtryk. Og det gør sig i høj grad gældende med denne øl fra Fuller’s.

Fuller’s er en engelsk Londonbryggeri fra 1845 og har ført nøjagtige optegnelser om alle deres øl gennem tiden. Dette har ført til en serie af øl med navnet ’Past Masters’. Der er kommet adskillige øl i de seneste år, og det er altid spændende bekendtskaber. Også denne ’1909 Pale Ale’.

Den overrasker den erfarne pale ale drikker ved nærmest ikke at passe beskrivelsen på nogen måde. Den er på 8,0% og må vel betragtes som en strong ale. Den skinner som det pure guld, og man mødes af en maltet duft med noter af orangefrugt. Den fylder godt i munden – er kraftig og mættet. Smagen er først og fremmest maltet og overhovedet ikke i den humlede ’pale ale’ stil man forventer. Den virker næsten mere belgisk med sin sødme og orangenote, men gæren nu er typisk engelsk.

En ganske anderledes ’Pale Ale’ end forventet, men et virkeligt behageligt bekendtskab.

Karakter 4

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar