Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 27. november 2020

Tid til en øl - Løkken Badehus

 


27. November 2020

Jeg er aldrig helt blevet fanget ind af de amerikanske festdage som – Halloween, Thanksgiving og Valentines Day, og på sådan en Black Friday er jeg også gået i en anden retning, og har åbnet en Witbier. Lidt anarkist er man vel stadig.

Udover julebryggen er det den sidste øl i sendingen fra Løkken Bryghus – ’Løkken Badehus’. Jeg har tidligere smagt den, men ikke skrevet om den. Dengang hed den ’Badehusbajer. Et fængende navn, men nok godt at de har ændret det, for en ’bajer’ er der ikke tale om. Der er tale om en belgisk inspireret witbier på 4,6%. Det er naturligvis en hyldest til de gamle, hvide badehuse på Løkken Strand. Oprindelig var de på hjul og kunne køres ned på stranden om sommeren, så badehotellets gæster kunne klæde om.

Det er en gylden øl – uklar hvis man hælder al bundfaldet med – men ellers kan man se de livlige bobler stige til vejr. Den har en fin duft af appelsin, og der er da også tilsat appelsinskal, som det sig hør og bør. Den føles forfriskende og passer fint til en varm sommerdag på stranden. Den er tør og en smule skarp. Smag af appelsin og en del bitterhed i afslutningen – mere end normalt for typen. IBU 28

Karakter 3+

I Danmark er interessen for øl stor, selvom mængden af vin for nogle år siden overhalede mængden af øl. Ølsalget er på retur, men specialøllets andel er voksende. Mange danskere synes, det er spændende en gang i mellem at nyde en afveksling fra den normale pilsner, men det skal heller ikke blive for specielt. Det skal dog smage af øl.

Overfor denne opfattelse har vi ølentusiaterne, hvor det ikke kan blive udfordrende og eksperimenterende nok. Det er ofte i de større byer koncentrationen af ølnørder er størst og her ser man også ølbarer og butikker, der udfordrer med grænsesøgende øl. Det er altid spændende at besøge, for der er altid nyt at smage. Visse bryggerier har nærmest specialiseret sig i øl til disse barer.

Men ude i sommerlandet vil det være svært at få den type øl afsat. Jeg har i år været på Sydfyn og smagt øl fra Rise Bryggeri på Ærø – i Blåvandshug og smagt lokal øl fra området og i Løkken for at smage deres øl. Her er der en anden tilgang til specialøllet. Det skal brygges af gode råvarer og med godt håndværk. Man kan godt eksperimentere lidt, men øllet skal først og fremmest være genkendeligt. Ikke for humlet – ikke for mørkt og slet ikke sour ales. På et af de lokale bryghuse her i Nordjylland har man endnu ikke vovet sig ud i en porter/stout, for man regner ikke med at kunne få den afsat. Men rundt omkring forsøger man at rykke grænserne lidt af gangen.

Det gælder også for Løkken Bryghus. Godt og smagfuldt øl, men uden den helt store eksperimenteren, selvom der er små tiltag til det. Det er helt forståeligt. Jeg kunne dog godt tænke mig, at man vovede lidt mere i brandet ’Vestkysten’ Her lægger bryggeriet selv op til at bruge ingredienser fra vestkysten, og her kunne man godt udfordre de danske smagsløg lidt mere.

Tak for øllet. Jeg mangler at anmelde ’Julebryggen’, men det må vente til december.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar