Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 16. november 2020

Tid til en øl - Løkken Bryghus Jøwt


 16. November 2020

I denne uge står ølmenuen på dialekt-øl. I sendingen fra Løkken Bryghus er der 4 øl til ’Vendelboer og andet godtfolk’. Alle benævnt med et at de lokale udtryk på vendelbomål.

Jeg er ikke vendelbo, men bruger dog en del ord – bla. ’træls’ – ’kavt’- ’måwe’ og ’pangel’. Der er også de fantastiske ord ’pullerwærk’ og ’brokkenski’. Alle disse ord har en lidt anderledes betydning end en direkte oversættelse vil udtrykke. Men man ved godt, hvad der menes. Jeg er ikke vendelbo, så måske er min brug anderledes.

Men ordet ’jøwt’ er ikke en del af mit ordforråd. Jeg har nok en ide om, hvad det betyder. Løkken Bryghus har lavet en øl med navnet, og her er der lidt forklaring.

”Et lille ord som man bruger i stedet for – ’dejligt’ – ’fedt’ – ’kanon’ og ’super’”. Allan Olsen har et album med den titel, og her beskrives betydningen som ’fantastisk’

Nu strør vi jo ikke om os med så store superlativer i Nordjylland, og jeg vil nok selv bruge ord som ’helt fint’ eller ’godt nok’. Når noget er ’jøwt’, så er det godt.  

’Jøwt’ fra Løkken Bryghus er en lys lager på 4,6%. På etiketten står der, at ’pilsner passer godt til dansk bøf og stegt flæsk med persille sauce ( sovs ), så det er ok deres bud på en pilsner.

Det er en flot strågul øl med luftigt, hvidt skum på toppen. Den har en fin duft at lys malt og lidt gærsødme. Den er forfriskende og letdrikkelig, og vil passe godt en varm sommerdag i Løkken.       Dog må jeg sige, at sødmen ikke passer så godt til min opfattelse af pilsner, men det er et særkende som mange af bryghusets øl har. Til andre øl passer det bedre. Efter det første indtryk af sødme dukker der en fin og markant bitterhed frem, som hænger videre ind i eftersmagen. IBU 27.

Karakter 3

’Jøwt’ passer bedre til min opfattelse af ordet som ’helt fin’ end til ’fantastisk’

Ingen kommentarer:

Send en kommentar