27. November 2013
Etiketter på øl kan være oplysende, men
de kan også nogle gange være misinformerende. Vi kan sommetider støde på
betegnelsen ”pilsner” på danske øl, der måske er en schwarzbier eller en
overgæret øl, simpelthen fordi det er en betegnelse, der er velkendt. Andre
gange pyntes der lidt på historien og det er lidt tilfældet med aftenens øl –
Bofferdings ”Hausbéier”.
”Depuis 1764” ( ”siden 1764” ) står der
på flasken, og så regner man jo dette bryggeri for gammelt. Men bryggeriet
Bofferding blev grundlagt i 1842 af Jean-Baptiste Bofferding. Det ligger i byen
Bascharage i den sydvestlige del af Luxemborg. Men i 1975 blev det fusioneret
med Brasserie Funck-Bricher til Luxemborgs største bryggeri – Brasserie Nationale.
Og Funck-Bricher blev grundlagt i 1764, så lidt er der jo om sagen. Derudover
er det nævnt at øllet er brygget efter den originale, gamle opskrift og det kan
naturligvis være rigtigt, men måske ikke særligt sandsynligt – i hvert fald ikke
fra 1764. Bofferdings øl brygges stadig i Barscharage.
De
laver Luxemborgs mest solgte pilsner, men har også en mere maltet variant på
markedet – “Hausbéier” på 5,2%.
Det er en mørkgylden øl med luftigt skum
og spredte bobler. Det er malten der dominerer med en antydning af støvede
halmballer. En kunstig citrusnote mærkes også. Den kommer ikke frem i smagen,
hvor det stadig er malt og brød, samt en tør, støvet note af valnød. Ikke megen
bitterhed. Det er en udmærket øl til maden – typisk for ”tysk” øl. Godt solidt
håndværk uden de store armbevægelser.
Karakter 3+
På etiketten ses også tre medaljer af guld - Paris 1937 - London 1938 og Bruxelles 1995
På etiketten ses også tre medaljer af guld - Paris 1937 - London 1938 og Bruxelles 1995
Ingen kommentarer:
Send en kommentar