Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 21. december 2014

Tid til en øl - Helsingborgs Vinter / Amber Ale


21. December 2014
 
I dag har vi haft fætter/ kusinetræf i vores børn generation. Det var en hyggelig eftermiddag med gløgg og æbleskiver og masser af kage. Så vi fik lidt sen aftensmad, der bare bestod af en rejemad – men det var nu også godt.

Min datter og kæresten er hjemme fra Helsingør og han havde fundet et par fine øl fra Helsingborgs Bryggeri, som han forærede mig. Dem skulle vi smage.

Jeg måtte lige prøve at finde ud af hvad ”Helsing” egentlig kommer fra. Jeg kender ”Van Helsing” fra Dracula, og det kan også referere til området Hälsingland, men det ligger nord for Stockholm.

Man mener ordet ”helsing” stammer fra ”hals” og hentyder til den smalle passage på stedet mellem Danmark og Sverige. Helsingborg omtales første gang i 1070 og var en af Danmarks mest betydningsfulde byer indtil Kronborg blev bygget. Indtil da havde fæstningen i Helsingborg kontrolleret indsejlingen til Øresund.

Men nu drejer det sig jo om Helsingborgs Bryggeri, der blev stiftet i 1850 og bryggede indtil 1967, hvor det blev opkøbt af Pripps. Det lukkede i 1975.

I 2010 blev det genåbnet af to ølentusiaster – Rasmus Varfeldt og Hans Nelson – og de sendte ”Helsingborg Lager” på markedet i sommeren 2011

”Helsingborgs Vinter” er deres juleøl på 4,5% . Det er en flot maghonifarvet øl med svagt skum og den dejlig juleduft. Det er netop figner og mandler, der møder en – ganske som de beskriver, men disse ingredienser er ikke omtalt på ingredienslisten. Den er overraskende let i munden. Smagen er en smule maltet, men også her lægger man mærke til julenoterne. Fin lille sag.

Karakter 4

 
Den anden øl var deres ”Amber Ale”. Den er også på 4,5% og fremstår som uklar, gylden med hvidt skum. Her har vi en ganske anderledes aroma af eksotisk humle ( der er brugt tre slags og der er formentlig Citra eller Nelson Sauvin i ). Denne øl har også en dejlig forfriskende karakter, og der afsluttes med en god, frisk bitterhed. Den eksotiske humle hænger også ved i eftersmagen.
 
Karakter 4

Ingen kommentarer:

Send en kommentar