Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 8. december 2014

Tid til en øl - Skands Esrum Kloster


8. December 2014

Da jeg i sin tid begyndte at interessere mig for øl, var Brøckhouse et af de bedste og mest interessante bryggerier i landet. De lavede mange spændende øl, og man kunne købe dem i vores lokale Brugs. En af de mere specielle øl var en øl, de havde brygget i samarbejde med Esrum Kloster. De havde været på rov i klosterhaven og fundet spændende krydderurter frem. Brygget med både byg, hvede og rug og tilsat citronmelisse, mjødurt, lavendel, rosmarin, enebær og anis. Det var en – i hvert fald for mig – overraskende smag, som jeg ikke havde forventet i en øl. Men også overraskende god.

Desværre måtte Brøckhouse lukke, og Esrum Kloster fandt så en anden samarbejdspartner – nemlig Skands. Om det er samme opskrift, eller de har lavet deres egen, ved jeg ikke, men man har jo nok konsulteret gamle dokumenter og opskrifter i begge tilfælde. Ingredienslisterne ligner i hvert fald hinanden i høj grad.

Da vi besøgte vores datter i Helsingør i efteråret, tog vi på hjemrejsen forbi Esrum Kloster, og fandt der den nye udgave fra Skands. Den har til gengæld ikke været tilgængelig i vores lokale Brugs, så jeg var meget interesseret i at smage den. Og købte med hjem så vennerne også kunne smage. Det viste sig, at de enten ikke have smagt udgaven fra Brøckhouse – eller også kunne de ikke huske det.

Jeg tog den med til vores juleølsmagning, for selvom det ikke er en decideret juleøl, så er det den type øl, man bryggede til højtiderne i middelalderen.

Det er en mørkebrun øl på 7,5%. Den krydrede duft træder med det samme frem – især rosmarin og anis. Den har en god fylde og virker umiddelbart sødlig inden krydderierne kommer til orde. Her er det især lavendel, enebær og anis man lægger mærke til. Det var mit indtryk , at de fleste deltagere syntes godt om den, selvom nogle af dem ikke har den store erfaring med den type øl. Umiddelbart kan jeg ikke sige, om der er forskel på de to øl. De minder i hvert fald meget om hinanden, og jeg vil ikke have noget imod, hvis Skands satte nogle flasker på hylderne nede i Brugsen.

Karakter 4+

Rigtig god til vintermad, især enebærgryde.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar