Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 7. december 2014

Tid til en øl - Lervik Kringly Kris


7. December 2014

I USA kalder man sommetider Julemanden for ”Kris Kringle”. Det er en misforståelse af dem gamle tyske betegnelse ”Christkindl”, der i sin tid blev introduceret af Martin Luther. Det er nok denne betegnelse, der oversat til norsk bliver til ”Kringly Kris” – selvom jeg ikke ved om der ellers ligger en betydning i ”kringly”. På etiketten ser vi Julemanden, der har krummet sig godt og grundigt sammen, mens han tager sig en god lur.

Lervik Aktiebryggeri stammer fra Stavanger, og ”Kringly Kris” er en ”Norwegian Juleporter” på 4,7%. Den lave alkoholprocent skyldes de norske alkoholregler. Øl over 4,7% må ikke sælges i dagligvareforretninger, men kun i Vinmonopolet.

Det er en sort øl med lysebrunt, kraftigt skum. En anelse krydret duft, men det er mest humlenoterne, der dominerer aromaen. Med den lave alkoholprocent virker den noget let i munden – måske mere i retning af en schwarzbier eller en black ale. Den har smag af ristet kaffe og julekrydderier – mest kanel. Der sluttes af med en pæn frugtig humlebitterhed.

En udmærket øl, der kan gå fint til silden eller en god spegepølse på julefrokostbordet.

Karakter 3+

 

 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar