Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

torsdag den 29. september 2016

Tid til en øl - 10 års jubilæum / Jacobite Ale


29. September 2016

For 10 år siden var jeg ikke særlig interesseret i øl. Jeg kunne godt se det var rart, at have en kasse pilsnere stående om sommeren, når man kom ind fra haven en varm dag, men mit kendskab var ikke større end, at man kunne få andre øl til jul.

Min kone havde gjort mig opmærksom på, at der var kommet nye øl på hylden nede i Brugsen – spændende engelske ales, og jeg havde da også smagt på dem. De smagte af øl og det var da udmærket.

En af mine gode venner havde til sin 40 års fødselsdag kun serveret øl til maden, og det synes jeg var vældig spændende, men så heller ikke mere. Han er nu involveret som brygger i Vrå Bryggeri, der kommer til at ligge i den gamle stationsbygning i Vrå. Et par andre venner havde også forsøgt at vække min interesse, og jeg havde da også fået smag for Newcastle Brown og Thy Pilsner.
Alle disse tiltag var nok baggrunden for at lyttede efter, da en i skolens forældregruppe fortalte om en ølsmagning, han havde holdt med sine venner. Jeg tænkte, at det kunne være en god ide – en mandeaften med øl, pizza og rockmusik.

Jeg vidste jo absolut intet om emnet, så jeg kontaktede Vinspecialisten i Aalborg og fik dem til at sætte en ølmenu sammen. Og det blev en aften, der ændrede mit liv i overraskende grad.
Det er i dag 10 år siden og det er blevet til 2525 forskellige øl, jeg har smagt. Helt pænt, men dog ikke overvældende. En af de øl, der har gjort størst indtryk på mig, og som jeg ofte er vendt tilbage til er ”Jacobite Ale” fra Traquair i Skotland. Det var Sven i Ølkonsortiet, der introducerede den for mig, og det er stadig en af de øl, jeg ville tage med på en øde ø, hvis jeg ellers kunne skaffe den.
For efter Ølkonsortiet lukkede, har jeg ikke set den andre steder.

Da jeg var i Skotland for et par år siden, besøgte jeg stedet ( se tidligere indlæg ) og fik en snak med en af bryggerne. Han fortalte at næsten hele deres produktion går til Brasilien, hvor skotsk øl og whisky er i høj kurs. Jeg købte nogle flasker med hjem, men det var alt for få. Jeg har nu kun en ”Jacobite Ale” og en ”House Ale” tilbage.

”Jacobite Ale” er en sort øl på 8,0%. Den er dejlig let og behagelig at drikke, men den har en kompleks og nuanceret smag, hvor blomme, kaffe og lakrids gør sig gældende.


I morgen mødes alle vennerne fra den første ølsmagning + nogle nye medlemmer – til en jubilæumsmagning, men om det senere…….

1 kommentar:

  1. Hej Steen Carlsen.
    Du kan godt planlægge turen til en øde ø nu :-) din Jacobite Ale kan du købe her:

    http://voldbykoebmandsgaard.dk/soegning.aspx?search=Jacobite%20Ale

    Vh Voldbykøbmandsgaard/Joan

    SvarSlet