Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 1. oktober 2016

Tid til en øl - 10 års Øljubilæum / Siren Calypso


1. Oktober 2016


I går afholdt vi vores 10 års jubilæumssmagning i vores ølklub. Det er samtidigt den dag, jeg begyndte at interessere mig for øl. Inden da var min interesse – og min viden – ikke særlig stor, men alligevel stor nok til, at jeg syntes, det kunne være interessant med en ølsmagning med vennerne.

Som tidligere nævnt fik jeg Vinspecialisten i Aalborg til at sammensætte en menu bestående af 8 spændende øl.


De anbefalede, at vi fik 10 cl af hver øl, men det skulle jo også være en rigtig mandeaften, så jeg syntes, vi skulle have en hel af hver – eller i hvert fald 25 cl. Det er så den eneste gang, vi har gjort det. Det kom nok noget bag på os, hvad specialøl fylder i forhold til en almindelig pilsner.

Jeg havde hørt at belgisk øl og tjekkisk øl skulle være godt, så jeg var lidt skuffet, da jeg så menuen. Der var godt nok en belgisk, men der mangler desværre en fra Tjekkiet.

Det siger lidt om min viden, at jeg ikke vidste, at en pilsner var en tjekkisk øltype. Og den første øl var netop en pilsner fra Warwick i Varde – ”Frk Friis”. Endda brygget efter tjekkisk mønster.

Det var da en udmærket øl, men den faldt alligevel inden for det kendskab jeg havde til øl. Til vores jubilæum ville jeg gerne have nogle af de oprindelige øl med, men syntes alligevel at en pilsner var for almindelig. Så jeg ville lægge ud med en øl, der havde den samme friske ”startfuktion”.


En af de øltyper, vi ikke tidligere har haft med i vores smagninger er den syrlige ”Berlinerwiesse”. Men jeg har stiftet bekendtskab med den på Basement Beer Bar og kan godt lidt den friske smag. Det blev en flaskeøl fra Vinspecialisten.

Det engelske bryggeri Siren Craft Brew er fra 2012, men allerede i 2010 lykkedes det brygmester Darron Ansley at indfange sirenernes ånd i sine øl. Etiketterne er prydet med smukke Art Noveau tegninger af sirener.

Sirenen Calypso er kendt for at holde Odysseus fanget på sin ø i 7 år. Vist nok til egen fornøjelse. Og hun havde nogle verbale kampe med guderne, som gerne ville have ham frigivet. Derfor er hun kendt for sin ”skarpe” tunge. Og det er derfor hun er valgt til denne ”skarpe” syrlige berlinerweisse der er tørhumlet.
Der er 7 forskellige humleblandinger – en til hvert år Odysseus var fanget, og man kan på hjemmesiden se på batchnummeret, hvilket udgave man drikker. Problemet er bare, at jeg ikke kunne finde batchnummeret på flasken – og jeg synes jeg har kigget overalt, selv under kapslen og i filigranet på etiketten.

”Calypso” er på 4,0%. Den er så bleggul, som det næsten kan være, og man mødes naturligvis af en skarp, syrlig citrusnote. Og det er citron, der decideret præger smagen. Det var næsten som en hjemmelavet citronlimonade. Frisk og snerpende. Alle var enige om den smagte udmærket, når man lige var vænnet til, men at der var langt til en rigtig ølsmag. Og det er jo sandt nok, når man definerer øl lidt snævert. Det er den opfattelse, vi forsøger at udvide. Der kunne godt fornemmes lidt tør bitterhed i slutningen, men det var citronen, der trængte igennem.

Karakter 3+



Ingen kommentarer:

Send en kommentar