Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 9. oktober 2016

Tid til en øl - 10 års Øljubilæum / Stone Ruination


9. Oktober 2016

Da jeg første gang smagte en IPA – ”Raasted First Gold IPA” – kunne jeg slet ikke forlige mig med bitterheden. Jeg troede først, at det var selve humletypen, jeg ikke brød mig om, men senere fandt jeg ud af, at det var humleniveauet, jeg ikke brød mig om. Dette kan jeg genkende hos mange nye øldrikkere, når jeg har meget humlede øl med til smagninger. Der er mange, der synes, det er næsten ubehageligt.

Sådan var det også til vores 10 års jubilæum, hvor vi jo kommer lidt mere ud i ekstremer. Jeg har med tiden vænnet mig til det bitre, hvis der vel a mærke er noget smag og sødme blandet i det. Den rene, tørre bitterhed, bryder jeg mig stadig ikke om. Der må gerne være en højere alkoholprocent, for det giver åbenbart mere fylde til smagen.

Mange af vennerne har det fint med humlen, men nogle af de nye deltagere har det, som jeg havde i starten. Det er en overvindelse, men de mener også nok, de kan lære det.

I stedet for Raasted, der jo ikke mere kan fås, havde jeg valgt en klassiker fra USA – ”Ruination” fra Stone Brewery i Californien. Stone er lige for tiden ved at ekspandere til Europa med hovedkvarter i Berlin. Lige den forrige weekend havde de overtaget hanerne på Taphouse i København. Så vidt jeg ved med 63 haner ( Taphouse har ”kun” 61, men det klarede de vist  alligevel ).

”Ruination IPA” var den første Westcoast IPA på markedet da den dukkede op i 2004. Dengang var den humlet med Centennial og magnum, men i mellemtiden er der dukket mange nye humlevarianter frem. Så den nye version 2.0 er yderligere tilsat Nugget, Citra, Simcoe og Azacca. Det er stadig med en humlebitterhed på IBU 100+.

Vores smagsløg kan kun registrere ca IBU 105. Derefter føles højere koncentrationer mere som dybdepeeling af mundhulen – en fornemmelse som navnet ”Ruination” ganske klart beskriver. Denne DIPA er nu på 8,5% og bitterheden er voldsom, men pga den fyldige smag og en del sødme virker eden ikke afskrækkende på mig. Det er en af de bedste IPA jeg har smagt – på niveau med Avery "Maharaja", der ellers topper min liste. De nye humletyper giver et eksotisk skær, så vi har både grape og mango, fersken og fyr. En fornøjelse, som nok skal gentages.

Karakter 5 ( hvilket er sjældent for en IPA )


”A liquid Poem to the Glory of the Hop”

Ingen kommentarer:

Send en kommentar