Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 11. oktober 2016

Tid til en øl - 10 års Øljubilæum / Thomas Hardy’s Ale 2006


11. Oktober 2016

Da jeg første gang smagte ”Thomas Hardy’s Ale” var jeg målløs. Jeg havde aldrig troet, at en øl kunne smage sådan. Denne engelske barleywine lægger sig virkelig tæt op af hedvin. jeg blev straks en stor fan, men det er jo ikke en øl, jeg kan drikke ret tit. Det er en øl til særlige lejligheder.
Det var bryggeriet Eldridge & Pope, der på 40 års dagen for Thomas Hardy’s død besluttede af brygge en øl, der kunne leve op til hans beskrivelse af en øl i romanen: ”The Trumpet Major”,
Historien foregår under Napoleonskrigen, hvor det blev betragtet som forræderi, at drikke vin. De engelske bryggere fandt derfor på begrebet ”barleywine” ( ”bygvin” ) om stærke og vinøse øl.
Thomas Hardy skriver I romanen:

It was of the most beautiful colour that the eye of an artist in beer could desire;
 full in body, yet brisk as a volcano;
Piquant, yet without a twang; luminous as an autumn sunset.”

Den var i mange år England stærkeste øl på 11,7%. Den var egentlig tænkt som en engangsforetegelse, men blev så stor en success at bryggeriet fortsatte med at brygge den.
I 2000 besluttede man at stoppe produktionen, men protesterne var store og O’Hanlon tilbød at overtage den.

Jeg har tidligere skrevet om en udgave, der var lagret i 2 år, men til denne lejlighed fandt jeg en udgave fra 2006 – også 10 års jubilæum.

Den er – om muligt - endnu mere hedvinsagtig. Uden bitterhed, næsten for sød. Den minder lidt om den stærke “Armageddon” (65% ) fra Brewmeister, der overraskede med den voldsomme sødme. Det er svært at finde ølkarakteren i den. Jeg tror jeg foeretrækker en “Hardy”, der ikke er lagret slet så længe.

Mine kammerater syntes det var spændende at smage, men kunne heller ikke rigtigt forbinde den med øl.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar