Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 28. februar 2012

Tid til en øl - Fanø Kunstnerøl No. 1

28. Februar 2012

Vi har lige været på en dejlig skitur til Trysil i Norge. Der var flere dage med blå himmel og høj sol og skiføret var helt i top, så det var en fantastisk ferie. Vi rejste sammen med gode venner, som vi tidligere har været på ski med. Vi havde lejet en 14 personers hytte og havde selv mad og drikke med hjemmefra.

Det er en del drikkevarer, der er med på sådan en tur. Vi drikker ikke noget i løbet af dagen, for man skal ikke været beruset når man står på ski, men når heisen lukker og sidste tur er kørt, kan man slappe af med en rom-fætter ( varm rom-toddy ) og/eller en kold øl. Til aftensmaden er der vin – jeg drak naturligvis øl – og så er der måske lidt whisky til Trivial Pursuit.

Jeg havde købt adskillige gode øl med – Brewdog ”77 lager” og ”Hardcore IPA” – ”Newcastle Brown” – ”Urquell” – Kaiserdom ”Kellerbier” – ”Oranjenboom” – ”1795 Dark” og et par store flasker fra Jacobsen, så vi var godt dækket ind med forskellige typer.

Den eneste øl, jeg ikke tidligere har skrevet om er den hollandske ”Oranjenboom”, men der er en dåse tilovers, så den kommer senere. Her til aften trængte jeg til en kraftigere stil, og det blev en af de øl, der er med i finaleopløbet til ”Årets Øl”

Årets Ølvalg er delt i 2 grupper. En for øl op til 6.0% og en for øl over 6,0%. Jeg har ikke smagt ret mange af de danske øl, der kom på markedet i 2011. Jeg tror jeg talte sammen til 21 af de næsten 600 forskellige nyheder, der var på valg. Jeg har dog smagt 2 af finalisterne –”Fundamental Blackhorn” og ”Willemoes Jul 2011” ( de er også beskrevet på bloggen ). Men Hornbeers ”Dryhop” står på hylden, og aftenens øl er ”Kunstnerøl no. 1” fra Fanø Bryghus.

Efter sigende er det en øl, der er stemt ind af Ratebeer-entusiasterne, der gerne vil have mere specielle øl med i konkurrencen. Det er jo også et af problemerne ved denne afstemning – af der er mange øl, der kun kan anskaffes lokalt, så det er ofte nogle få landsdækkende bryggerier og øl, der får stemmer nok til at komme i finalen. Halvdelen af øllene i finalen kommer fra Midtfyn og Hornbeer, og det er måske reelt nok, men ikke særlig spændende.

Fanø Bryghus’ nye tiltag med ”Kunstnerøl” er at lave eksperimenterende øl og lade forskellige kunstnere udsmykke dem. Denne gang er det sangeren og kunstmaleren Johnny Madsen ( der jo bor på Fanø), der har malet billedet til etiketten. Han maler personer – ikke bestemte folk, men en slags grundform. Der står der i hvert fald på etiketten.

Denne øl er bryg nr. 300 fra Fanø og beskrives som en ”Imperial X-mas Porter”. Indeholder vand, malt, krydderi, humle og gær. Alkohol 10,0%.

Det er en kulsort øl med nærmest rødbrunt skumlag. Der er en dejlig let krydret duft, hvor ristet malt, chokolade og et strejf af lidt ingefær blandes. Den er meget fyldig, lettere tyktflydende i konsistensen. Smagen er også præget af chokolade, ristet malt og jeg synes stadig, at der er en lidt skarp kant af ingefær, men det er slet ikke påtrængende. Der er en pæn, middel bitterhed i eftersmagen.

Karakter 5

                                                                                              .

Ingen kommentarer:

Send en kommentar