Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 29. juli 2012

Tid til en øl - Corsendonk Tempelier


29. Juli 2012

Dette er ølanmeldelse nr. 1118.

I året 1118 opsøgte 9 riddere Kong Baudouin af Jerusalem og proklamerede at de ville beskytte pilgrimmene i Det Hellige Land. Den orden de dannede er kendt som Tempelridderne.

Det lyder usandsynligt at 9 mand kunne beskytte alle pilgrimme, men der er mange mysterier og usandsynligheder omkring Tempelridderne. Det er måske grunden til at de stadig kan fange vores opmærksomhed.

Jeg købte forleden en flot bog om riddere og korstog. På udsalg i Bog & Ide. Og jeg har også for nylig købt en tempelridderøl i ”Det Bette Ølhus”. Det er Corsendonk, der brygger den – ”Tempelier” på 6,0%.

Omkring Corsendonk er der tilsvarende mysterier. Indtil for nylig har de været Du Bocq, der bryggede øl for Corsendonk, men mærket er ikke længere nævnt på Du Bocq’s hjemmeside. Derimod optræder Brouwerij Corsendonk på etiketten, men på deres hjemmeside står der intet om Du Bocq. Det lader til at Corsendonk har købt rettighederne tilbage, men hvornår kan jeg ikke finde ud af. Det er ikke til at finde oplysninger om det nogen steder.

Klosteret Corsendonk i Oud-Turnhout stammer fra 1398. Allerede fra starten var der bryggeri i klosteret. Man skulle jo være selvforsynende. Kloster og bryggeri blev lukket i 1784 af den østriske kejser Josef II, og få år efter blev al jord solgt under den franske revolution. I 1906 åbnede Florentius Keersmaekers bryggeriet igen, og det var i hans families eje indtil 1953, hvor produktionen overgik til Du Bocq og andre. Om det nu er tilbage på familiens hænder eller hvad, er ikke et mysterium jeg kan løse lige nu. Måske er der andre, der ved mere.


Der er ikke mange oplysninger om deres nye øl ”Tempelier”. Etiketten er skrevet på flamsk og fransk.
Først står der vist noget om ”2 riddere på en hest med trukket sværd går i kamp mod fjenden” Det passer med de traditionelle historier om tempelridderne. Derefter står der, at det er ” en kobberfarvet øl, gæret på flaske og brygget af nogle af Belgiens mesterbryggere”.
Bagpå kan vi se at den er overgæret, og brygget på malt. Corsendonk har ”Reinheitsgebot-certifikat”, så der er ikke tilsat ekstra ting


Det er en rødlig, kobberfarvet øl med små, hurtige bobler og svagt skumlag. Aromaen er præget af blodappelsin og mango og det går også igen i smagen. Denne er ellers en anelse for let. Den forsvinder hurtigt og indtrykket bliver for neutralt. Men det er godt så længe det varer og der er en god livlighed.  Jeg mangler lidt af den kompleksitet, jeg gerne ser i belgiske øl.
Karakter 3+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar