Hvedeøl
kommer i flere typer ( ligesom så mange andre typer ). Der er både tysk og
belgisk, og der er også nye varianter, hvor man ikke benytter de typiske
gærtyper, men bruger almindelig alegær. Så man slipper for de krydrede
gærnoter, som mange ikke bryder sig om. ( Jeg synes det bliver lidt kedeligt –
så kan man ligeså godt drikke pale ale ).
Kigger
vi kun på den tyske stil, er der både lys og mørk, ”Kristal” og ”mit hefe” og
der er også de stærkere bocktyper.
Verdens
ældste ”nulevende” bryggeri – Weihenstephan i Bayern – brygger ikke kun
weissbier, men er nok mest kendt for det. Jeg har tidligere anmeldt deres
”Original” og ”Dunkel”, samt ”Korbinian”, der ikke er en hvedeøl. Bryggeriet er
fra 1040 og har haft en lang og omvæltende historie, men nu om dage er det
tilknyttet universitetet og fungerer som en af Europas vigtigste skoler for
bryggere.
Her
er altså plads til forfinelse og også til videreudvikling. Og deres stærke
”Weizenbock” ( 7,7% ) er en slags videreudvikling af deres lyse, originale
”Hefe Weissbier”.
Den
er noget mørkere end originalen. Sikkert pga den større mængde malt, der er
benyttet, men man fornemmer alligevel det blege, lidt grålige skær, som man
finder i hvedeøllene. Det er en lys hvedebock, og derfor har jeg fundet mit
”Aventinus”glas frem. Skummet er kraftigt, men er ikke så vedholdende. Der er
mange bobler, der stiger roligt op til overfladen/skummet. Man mødes af en
typisk weissbier-aroma, hvor en sødlig maltduft blander sig lidt mere. Det er
en blød og behagelig fornemmelse at drikke denne øl. Smagen er fyldig med en
del sødme. lidt sukkeragtig. Vi har også de kendte krydrede noter og til
allersidst dukker banan og mango op. Efterindtrykket er fyldig krydret sødme.
Den er meget forskellig fra Erdingers mørke ”Pikantus” og ingen af dem ligner
egentligt ”Aventinus” fra Schneider, men jeg må konstatere, at jeg er til de
lidt stærkere udgaver af hvedeøl – i hvilken form de nu måtte komme. I hvert
fald ryger karakteren altid lidt op, når procenten gør det.
Karakter
4
Ingen kommentarer:
Send en kommentar