Det
hedder sig at de gamle vikinger drak mjød, men det har nok ikke været den
primære drikkevare. For det er temmlig kostbart at fremstille store mængder af
mjød, fordi hjød er lavet på honning. Man mener derfor at det mest var konger
og høvdinge, der drak mjød til særlige lejligheder, mens andre drak øl til
hverdag. Mjød var kendt som ”Gudernes drik”
Det
er også fra vikingetiden, vi har vores betegnelser for øl. I den islandske Edda
står der: ”Alu hededer det blandt mænd, hos aser biorr – men i Hel kaldes
det miödr.”
”Alu” bliver til ”ale” og ”øl” – ”Biorr” bliver til beer/bier og ”Miödr” bliver til ”mjød”.
”Alu” bliver til ”ale” og ”øl” – ”Biorr” bliver til beer/bier og ”Miödr” bliver til ”mjød”.
Nibe Bryghus har prøvet at lege lidt med øl og mjød. Inspireret af
Havhingsten – der er en rekonstruktion af det 30 m lange vikingeskib Skuldelev
2.
”Havhingsten” er brygget på bygmalt, blomsterhonning, krydderier
og humle. Det er med lidt forbehold jeg anmelder den, for den har overskredet
holdbarhedsdatoen med et par måneder. Det plejer dog ikke at være noget problem
med stærke øl og denne er på 10.0%.
Alkoholstyrken kom lidt bag på mig i går aftes, da jeg åbnede
denne øl efter en lang dag med gudstjeneste og 2 forestillinger på Skansen. Jeg
har ikke for vane, at kigge på etiketten, før jeg har smagt øllet. Man skal jo
ikke være forudindtaget.
Jeg har tidligere smagt mjød og det er en sødlig drik, som selv
min datter godt kan lide. Havhingsten er en blandingsdrik, og den har da også
et ganske andet udtryk end den rene mjød.
Det er klar og smuk gylden. Man kunne fristes til at sige at den
ligner æblemost. Få dovne bobler danner et hvidt skum, der hurtigt forsvinder
under hørlig knitren. Der er en duft af honning og en skarp note, der minder
mig om oliemaling – lidt terpentinagtig. Om det er rigtigt eller det skyldes
datooverskridelsen ved jeg ikke, men det er ikke ubehageligt og gennemtrængende
– blot lidt anderledes.
Det er en forbavsende livlig øl – lidt prikkende og i længden
virker den let bedøvende i mundhulen. Smagen er ikke så sød som ventet, men der
er en note af honning bag en lidt skarp og syrlig indledning.
Karakter 3+
Karakteren skal måske tages med lidt forbehold, da jeg som nævnt
ikke ved om øllet har overskredet holdbarheden.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar