Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 18. august 2012

Tid til en øl - Allgäuer Landbier


18. August 2012

En af de øl jeg købte i Tyskland var den lille ”Altenmünster Brauerbier”, der bliver brygget at Allgäuer Brauhaus i Marktoberdorf-Leuterschach ( sydvest for München ).

Allgäuer bjergene er den nordlige del af alperne i Tyskland og Østrig.

Lidt syd for Marktoberdorf-Leuterschach ligger byen Nesselwang, hvor man ved der har været ølbrygning siden 1650. På den tid var der anmeldt fem bryggerier i byen. Der har været flere ejere af Adler Brauerei.

Først var det familien Vögler i 135 år, så familien Ott, og i 1817 blev posthuset placeret i samme bygning som bryggeriet. Det var da postmester Steiger, der også var brygmester. I 1863 overtog familien Schweger bryggeriet, men de solgte allerede i 1883 til familien Huber.

I 1910 blev der bygget et nyt posthus og bryggeriet blev efterfølgende benævnt Postbrauerei.

På det tidspunkt giftede Karl Meyer sig ind i familien og brygmesteren har siden heddet Karl Meyer. I 2009 solgte Karl Meyer d. 4 bryggeriet til familien Zötler, og så er det vist også slut med flere familienavne. ( Jeg tager aldrig øl herfra med til ølsmagninger – det er simpelthen for indviklet en historie ).

Det brygger en bred vifte af øl og også en med navnet ”Allgäuer Landbier”. Denne øl skal altså ikke forveksles med det andet bryggeri i Marktoberdorf-Leuterschach.

”Allgäuer Landbier” er en zwickel eller en kellerbier om man vil. Altså en øl, der er lagret på åbne fade ( ungespundet ) og disse lukkes senere med en zwickel. Øllet er ufiltreret og mister en del CO2 under lagringen, så det er ofte en blød og behagelig mundfylde. Det skulle efter sigende være sundt for fordøjelsen.

Det er en korngylden øl på 4,8% med små, retningsforstyrrede bobler. Lidt sødlig maltet duft af bygmalt og flutes. Vældig god fylde – blød og rar. også god fylde i smagen – igen lidt sødlig malt. Bitterheden i eftersmagen er behersket. Det er en god øl man ikke sådan lige bliver træt af.

Karakter 4

Ingen kommentarer:

Send en kommentar