28. August 2012
Inden vi tog på
dansehøjskole i Sønderborg var jeg med Aalborgafdelingen af ”De Danske Ølentusiaster”
på besøg hos Bie’s Bryghus i Hobro. Turen gik med toget på en såkaldt ”gak-gak-billet”.
Med den kan man køre med tog og bus i Nordjylland for en flad 50’er.
Allerede i toget
blev der budt på øl. En glimrende hjemmebryg af mærket ”Folkeblad” ( så vidt
man kan se ). Så var stemningen slået an.
I Hobro gik vi til
Bie’s Bryghus, der oprindelig stammer fra 1841. De er altså ældre end
Carlsberg, men der har ikke været brygget øl kontinuerligt.
I gården holdt den
fineste ølbil som kan bruges på gader og stræder.
Vi blev budt
velkommen af Dennis Horn, der har
forpagtet restauranten. Han har tidligere været i Røverstuen i Rold og derefter
på kongeskibet. Vi fik lidt historier derfra også. Øllet blev indtil for nyligt
brygget af Randers/Raasted Bryghus, men nu er det Vejle Bryghus der står for en
stor del af det. Der brygges i Hobro til restauranten.
I 1841 åbnede Antom
og Frederik Bie bryggeriet , men overdrog det allerede i 1846 til deres bror –
Hans Jacob. Sønner og svigersønner drev bryggeriet videre indtil 1980, hvor det
måtte lukke.
I begyndelsen
bryggede man kun hvidtøl, men i 1876 gik man over til at brygge bayersk øl med
hjælp fra brygger Jacobsen fra Carlsberg. I 1913 begyndte man at producerede
sodavand, hvilket ikke interesserer os her. Derimod er oplysningen om at man påbegyndte
pilsnerproduktion anderledes interessant.
I 2006 grundlagde
man en støtteforening til at genoptage ølproduktionen, og det blev en realitet
i juni 2010.
Det er en lidt mørk
pilsner ( der er også brugt lidt karamelmalt ) på 4,6%. Let maltet aroma.
Smagen indledes med lidt sødlig malt, der erstattes af en frugtig bitterhed i eftersmagen.
Frisk og livlig i munden. Jeg ville nok beskrive den hen i retning af en
classic/wiener, men den går under betegnelsen pilsner.
Karakter 4
Vi fik en
rundvisning i de gamle bygninger og den tilhørende have.
På rundturen blev
vi budt på en ”Fyrkat”. Denne bayerske dunkel stammer også fra kurset i 1876.
Den er også på 4,6% og her er brugt mere karamel- og ristet malt, men humlen er
den samme.
Det er en mørk,
rødlig øl, der føles let i munden. Aromaen er maltet med en let karamelduft.
Den smager ristet – jeg synes næsten den var lidt røget. Der afsluttes med en
let bitterhed.
Karakter 4
Der var 3 øl med i
rundvisningen, og derefter skulle vi have frokostbuffet. Her var der mulighed
for at smage flere øl.
Den sidste øl i
smagningen var ”Pale Ale”.
Brygget som en ”american
pale ale” med cascade og amarillo. Let sløret, orangegylden øl . Blomsteraroma,
hvor der naturligvis også er en del citrusnoter ind over. Smagen er også
frugtig og med en god bitterhed i eftersmagen.
Karakter 4
De 3 øl i
smagningen var alle af fin kvalitet, men der var stadig 3 øl tilbage, som vi
endnu ikke havde smagt. Det kunne vi så nå under maden.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar