Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 14. oktober 2013

Tid til en øl - Störtebeker Pilsener


14. Oktober 2013

I sommer købte jeg en six-pack ved den tyske grænse med et udvalg af øl fra Störtebeker. Det bliver efterårsferiens tema og i dag starter jeg med deres bud på en pilsner – ”Pilsener-Bier” på 4.9%

Jeg skrev første gang om Störtebeker i 2009, men gentager lige historien her:

Under Margrethe I var der kamp om den svenske trone og Mecklenburger-slægten i Nordtyskland gjorde krav på den. Derfor åbnede de i 1391 havnene i Rostock og Wismar for ”alle der ville gøre Danmark skade”, og det tiltrak adskillige sørøvere og kapere, der så hærgede Østersøen. Den kendteste var Klaus Störtebeker.

Störtebeker og de andre kaldte sig for ”Vitalien-brüder.”  Jeg slog det op, og det oversættes ved ”Fetaljebroder” og så er vi jo lige vidt. Men i leksikon forklares det med, at det var det, disse kapere kaldte sig. Så det må vi nøjes med.

Efter freden i 1395 fortsatte Störtebeker med at terrorisere Østersøen – først fra Gotland og senere fra Friesland. De røvede også Hansestædernes skibe og i 1402 blev en stor flåde sendt til Helgoland, hvor man fangede Störtebeker og 79 af hans mænd. De blev ført til Hamborg og henrettet. Legenden beretter at Störtebeker senere er set vandre omkring uden hoved. Med tiden er han blevet en slags ”søens Robin Hood”, hvilket sikkert er grunden til at denne ølserie fra Stralsund er opkaldt efter ham.

Stralsunder Brauerei er fra 1827, og ”Störtebeker”-serien er fra 1997.

 
”Pilsener-Bier” er en lys gylden øl uden bobler og med kraftigt hvidt skum. Dette kan skyldes, at jeg måtte hælde øllet gennem en si, fordi der var gået et glasskår fra flaksekanten. Det var ikke kommet i flasken, men jeg ville gerne være sikker. Der er en let sødlig maltduft, hvor humlen ikke gør meget væsen af sig. Noter af appelsin og abrikos. Den er blød og venlig, hvilket igen kan skyldes sien. Også smagen minder med sin sødlige malt mere om en sydtysk helles end en nordtysk pilsner, men der dukker dog en mærkbar bitterhed op i eftersmagen. Humletyperne er Magnum, Perle, Tradition og Opal.
Karakter 3+                                                                                    

Ingen kommentarer:

Send en kommentar