Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 11. august 2019

Tid til en øl - Hellegat / Broder Jacob / Gouden Carolus


11. August 2019


Vi tager lige en lille afstikker fra det græske øl og smager på lidt belgisk.

Her til aften skulle vi til klaverkoncert med den dygtige pianist Philip Michalak. Det var i Skagen Kirke, og vi kørte af sted i god tid. Da vi kørte gennem byen Aalbæk, oplevede vi nogle af de mystiske fænomener på stedet. Motoren satte ud og bilen kunne ikke køre længere. Det er sket før og jeg tror, stedet er forhekset - lidt som Bermudatrekanten. I hver fald måtte vi vente på normale tilstande i det nærmeste hus.

Det viste sig at være ’Det Bette Ølhus’, så ventetiden gik fint nok.


Indehaversken Vera Zobbe tager ofte til Belgien for at indkøbe det store udvalg af belgisk øl, og på det seneste er hun gået på opdagelse hos de nye små bryggerier.


’Hellegat’ bliver brygget af Brouwerij De Klem, der ligger i Niel. Bryggeriet er fra 2016, hvor deres Blond kom på markedet, men Olivier Op De Beeck bryggede sin første øl allerede i 2012.

Deres ’Hellegat Bruin’ er på 6,5% og har en flot, rødbrun farve. Fint hvidt skum pynter på toppen.
Den er meget livlig med kraftig karbonering. Den prikker lidt for meget i munden. Smagen er maltet med en let humleafslutning

Karakter 3+


Der var mange andre nye bryggerier på kortet, men også spændende øl fra kendte bryggerier – bla en ’Gulden Draak Imperial Stout’. Den købte jeg med hjem, for jeg kunne se et par nyheder på fad. Vera fortalte at 2 af dem ikke kunne findes på flaske, så det måtte jeg naturligvis smage.

Broeder Jacob er opkaldt efter den kendte børnesang og melodien pryder da også glasset.
Legenden fortæller at: ” Jacob Klaaszn er novice i klosteret og bliver lærling hos den gamle brygmester Isidor. Abbeden vil ikke have at Isidors viden og brygning går tabt. Året er 1385. Broder Jacob bliver sendt til klosteret Rochefort, hvor han lærer mere om ølbrygning og tilbage i klosteret, begynder han at udvikle sin egen øl. Den bliver meget kraftigere end det øl munkene er vant til, og abbeden instruerer Broder Jacob om kun at brygge den i yderste hemmelighed.

Og det er den blevet, indtil Johan Claaes opdagede den i starten af det 21. århundrede og begyndte at brygge til ære for Broder Jacob.

Vlierbeek Kloster ligger i nærheden af Leuven og blev grundlagt i 1127 af munke fra Affligem. Munkene blev fordrevet under den franske revolution,men nogle vendte senere tilbage. Den sidste munk døde i 1838.

’Vlierbeek Grand Cru’ er en gylden triple på 9,0%. Det er en smuk øl med en let krydret aroma. Den er blød og fyldig. God krydret smag med en anelse koriander. Lang eftersmag med en mild bitterhed.

Karakter 5

Vera og hendes mand overnatter ofte på Het Anker på deres ture til Belgien, og her stiftede hun bekendtskab med en helt ny udgave af Gouden Carolus. En røget udgave. Den er ikke tilgængelig på flaske, men det lykkedes Vera at få en fustage med hjem, så den kan smages.

’Gouden Carolus Smoked’ er på 9,0%. Den har en flot brun farve og en let duft af røg. Den er blød og rund med en behagelig sødme og røgen er mild og passer glimrende til sødmen. en af de bedste røgøl, jeg har smagt i lang tid. Den må de gerne sende på flaske.

Karakter 5

Efter et stykke tid kunne bilen køre igen, og min kone overtog rattet. Koncerten var helt fantastisk, så det var en rigtig god dag.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar