Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 7. august 2019

Tid til en øl - Kreta / Græsk øl


7. August 2019


Vores ferie var en rigtig familieferie med børn, svigerbørn og børnebørn, så det var ikke de store Adventure-eventyr, der prægede ferien. En par gange var jeg dog med min yngste datter og svigersøn på tur.

Ellers var det badning ved poolen – siesta – badning i havet ( skønt vand ) og happy hour ved poolen. Sjældent har jeg fået så mange paraplydrinks på en ferie.
Vi spiste ofte frokost ved poolen. Restauranten var god, og der var da også et par græske øl – dog af den mere traditionelle slags. Sådan var det på de fleste af restauranterne i området.

Den første dag bestilte jeg den eneste græske øl, jeg tidligere har smagt – ’Mythos’.
Bryggeriet blev etableret i 1970 under navnet ’Henninger Hellas S.A.’ og bryggede den tyske øl ’Henninger’ på licens. I 1992 ændrede de navn til ’Northern Greece Brewery’.

Mærket ’Mythos’ blev lanceret i 1997 og blev så stor en succes, at bryggeriet endnu engang skiftede navn. Denne gang til ’Mythos Brewery’. Det er det næststørste ølmærke i Grækenland – kun overgået af Amstel, der jo ikke er rigtig græsk.
I 2008 blev det overtaget af Carlsberg. Hovedbryggeriet ligger i Thessaloniki.

Det er en lys gylden pilsner på 5,0%. Et godt eksempel på en europæisk standardpilsner, som vi jo kender dem fra det fleste europæiske lande. Men måske i den bedre ende. Jeg var i hvert faldglad for lidt mere smag og humlebitterhed, end man ofte møder. Måske fordi temperaturen nåede 34 grader. Men bedre end forventet.

Karakter 3


Et andet populært græsk mærke, som vi stødte på, på restauranterne var ’Alfa’. Navnet hentyder til det første bogstav i det græske alfabet, og betyder naturligvis ’Den første’ eller ’Den førende’.

Det er ’Athenian Brewery’ der brygger. Det blev grundlagt i 1960 og ejes i dag af Heineken. Det er et af de ældste græske ølmærker ( 1961 ) hvilket siger lidt om øllets betydning i græsk kultur.

Det er en klar, gylden øl med en pæn skumtop. Behagelig at drikke – måske lidt for venlig. Der er lagt mest vægt på maltprofilen og ikke megen bitterhed i eftersmagen.
Den minder klart mere om en bayersk ’Helles’ end om en pilsner, og jeg syntes faktisk vældig godt om det mere afdæmpede udtryk.

Karakter 3


I hotellets bar havde de også en schwarzbier – ’Fix Dark’ på 5,2%.

I 1864 grundlagde Johann Karl Fix bryggeriet i Athen, og det er faktisk et af Grækenlands ældste bryggerier. ( Historien går længere tilbage end man lige troede ). Med støtte fra den græske konge holdt bryggeriet nærmest et monopol i nær 100 år, men i 1983 gik det bankerot. Man gjorde flere forgæves forsøg på at redde det, men først i 2009 kom der atter gang i bryggeriet, da interessen for øl også bredte sig til middelhavslandene. En storstilet reklamekampagne med stærke referencer til historien har givet Fix et stort comeback.

Det er en sort øl med lyst skum. Jeg kan ikke sige, om de overholder det tyske Reinheitsgebot, men duft og smag er meget lig en tysk schwarzbier. Den har den let bitre, brændte smag af sortristet malt.

Karakter 3+

Det lokale supermarked havde en hel hylde dedikeret til græsk specialøl. Der var også belgisk trappistøl, men det var jo ikke formålet med turen. Så jeg fik da smagt en del forskellige brands, når der var siesta.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar