Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

torsdag den 15. august 2019

Tid til en øl - Kreta / Chania



15. August 2019

En aften tog jeg med min yngste datter og hendes kæreste en tur til Chania. Dels for at se byen og dels for at finde et godt sted at spise. Min svigersøn havde fået udpeget en gade, hvor restauranterne var mere autentiske, og han ville gerne smage lidt specialiteter.

Bussen til byen var propfuld, men det forhindrede jo ikke, at der kunne presses flere ind. Betaling foregår ved, at en kontrollør kæmper sig vej gennem bussen, og prøver at få penge fra folk, inden de står ud igen.

Chania er en fin by, hvor de små gader omkring havnen er hyggelige. Vi fandt vores restaurantgade og et spændende sted at spise, og maden var virkelig god.

Jeg spurgte til de 2 lokale specialøl på kortet. Den ene havde de ikke og den anden var en pilsner.
OK, det måtte jeg jo nøjes med, selvom retten var langtidsstegt lam.
Da øllen kom, stod der med tydelige bogstaver ’Golden Ale’ på etiketten ( det er ikke så tydeligt her, for billedet er sløret )

’Lyra’ er en lokal, håndlavet øl fra Kissamos på den nordvestlige kyst. Bryggeriet producerer øl ”i begrænsede mængder, men med masser af kærlighed og passion”.
Så vidt jeg kan se lavet de kun en enkelt øl – ’Lyra’.

Den er på 5,8% og er gylden med til dyb orange glød. Den er blød og lækker at drikke. Smagen er god – sødlig og fyldig med masser af frugt. Jeg blev vældig positiv overrasket over den fine balance mellem indtrykkene. De laver kun en enkelt øl, men det er også i orden , når det er af den kvalitet. Hellere 1 fremragende øl end 8 halvdårlige.

Karakter 4+


Vi var blevet anbefalet en restaurant med et godt øludvalg, men da vi kom dertil blev vi lidt skuffede.

Vi googlede derfor ølsteder i Chania, og fandt ’RIDE’, der lå næsten lige ved siden af vores spisested.
’Ride – Cycle Culture Cafe’ ligger på Daskalogianni 52, og har et lidt råt og spartansk interiør. En bardisk, et køleskab med specialøl og nogle få borde. Og med tung trance- og technomusik ud af højtalerne. Da vi kom var der kun 2 bartendere.


Den ene af dem havde tydeligvis stor viden om øl – både lokalt og internationalt, og anbefalede en New England IPA fra hanen. De har lokale græske øl på hanerne og flere udenlandske øl i køleskabet – bla Mikkeller, Stone og Founders.


Min datter er ikke til bitterhed, så hun valgte en lokal øl fra skabet – ’Flaros Wheat’


’Flaros’ betyder ’måge’ og er betegnelsen for den keramiske skorsten, der pryder mange huse på Kreta. ( se etiket ). Bryggeriet har formet deres gryder efter denne, for at give øllet mere smag og aroma.

Deres ’Wheat’ en let øl på 4,4%. Der er ikke brugt speciel hvedegær, så det er efter amerikansk opskrift. Den er blød og rund og måske lidt mere bitter end min datter havde troet om en weissbier. Humlen er Simcoe.

Karakter 3+

Udover ’Wheat’ brygger de også en ’Amber’, ’Session Ale’ og en ’IPA’

                           

Mændene valgte en NEIPA som var resultat af en samarbejde mellem Anastasiou Brewery og Satyr Brews – begge fra Athen.

Anastasiou er et af Grækenlands mindste bryggerier og det ligger i Chalandri, der er en af de hippe forstæder i Athen. Bryggeriet ejes af Fotis Anastasiou og han driver det sammen med 2 andre.
Satyr Brews ligger også i Athen og stammer så vidt jeg kan se fra 2018.

Satyren i det antikke Grækenland hånende Dionysos og hans vin og holdt deres egne frivole fester, hvor øl var den foretrukne dríkkevare. Nu er satyrerne igen vågnet op til dåd.


Sammen har de 2 bryggerier begået en ganske glimrende New England India Pale Ale. Totalt uklar. Gul og med stort set intet skum. Dejlig eksotisk duft, der er fint afstemt med smagen. God humlesmag der ikke blev overdøvet af bitterhed. En klassik eksempel på en fremragende NEIPA.

Karakter 4+

Jeg nævnte, at jeg tidligere havde smagt en anden NEIPA fra Kukao, og den ikke fungerede. Han fortalte de havde haft store problemer med batch 2. Den første havde været mere vellykket. Vi fik en længere snak om øl. En sted der absolut kan anbefales, hvis man kan holde musikken ud.

De lejer også cykler ud og vejleder gennem til gode ruter på øen.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar