Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 9. september 2009

Tid til en øl - Christian 3. Biere de Garde

9. September 2009
I denne uge vil jeg smage de 3 jubilæumsøl fra Klosterbryggeriet. De hedder som tidligere nævnt alle ”Christian 3” og denne gang er det den med undertitlen ”Biere de Garde”,
”Biere de Garde” er en fransk øltype, og navnet betyder ”gemmeøl”. Det er fra regionen omkring Calais i nærheden af Belgien, vi finder denne type. Den blev brygget i marts og beregnet til at vare sommeren over. Der var meget minedrift i området og øllet var velegnet til det hårde arbejde. Man har ikke haft nogen særlig eksport, og det er et af de glemte ølområder. Siden 1990erne  er der dog kommet fokus på ølproduktionen både i Frankrig og i udlandet.
Biere de Garde er en overgæret øltype uden tilsætninger. Den er ofte lidt sødlig og fyldig.
Dette passer dog ikke på Klosterbryggeriets udgave, hvor man har tilsat kamilleblomst, citron og appelsin. Samtidig har man benytter rugmalt som et supplement til bygmalten. Det er en kraftig øl, der holder 9,0%.
Det er en lys gylden øl med en anelse bundfald, da den er ufiltreret. Skummet er kraftigt men forsvinder dog hurtigt. Duften er frisk med orange og kamille, der giver en lidt skarp syrlighed. Den føles prikkende i munden og også her fornemmes en syrligheden. Det er dog ikke som de syrlige belgiske lambic, hvor det er gærtypen der giver syrlighed. Her er det citron og kamille, og det er væsentlig mildere og friskt. Den føles en anelse tynd og let. Smagen er god med noter af appelsin og krydderi ( sikkert kamille ) og citron dukker op og bliver hængende i eftersmagen. Derimod synes jeg ikke at bitterheden er særlig fremtrædende.
Det er en væsentlig bedre øl en ”Dubbel Ale” men det skyldes nok, at jeg ikke kunne lide malurten.
De er i hvert fald ikke bange for at eksperimentere på bryggeriet, selvom resultatet ikke helt står mål med indsatsen.
Karakter 3+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar