Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 1. september 2009

Tid til en øl - Øm Kloster Svendeøl

1. September 2009
I 1172 slog en gruppe cisterciensere sig ned på landtangen mellem Mossø og Gudensø. De byggede et kloster, som de kaldte ”Cara Insula” ( for latinkyndige skulle dette betyde ”Den kære ø” ) Munkene var selvforsynende bla. med øl. I 1554 var der lagret 22000 liter øl i klosterets kældre. I svendekælderen stod der 20 tønder ”Svendeøl”. Dette øl var brygget af munkene, men forholdsvis svag i styrke og blev serveret ved alle måltider.
Klosterbryggeriet, der har samlet oplysninger om klosteret, har også produceret en ”Svendeøl”. Hvor meget den har med den oprindelige at gøre, står hen i det uvisse, men den er overgæret og tilsat rønnebær og anis. ( De har åbenbart en forkærlighed for rønnebær på stedet )
Det er en ufiltreret rødlig øl med en lys, svag skumtop. Procenten er også her fredelig ( 5,3% ). Jeg synes først at lægge mærke til en duft af sveske og blomme, men når øllet lige står og hviler lidt, dukker især anis frem. Øllet føles skarpt i munden. Det er måske rønnebærenes syrlighed, der gør sig gældende, men ellers virker den ikke syrlig. Der dukker en svag, men tydelig smag af anis op til sidst. Eftersmagen er lidt kort, uden udtalt bitterhed.
Klosterbryggeriets øl er brygget med respekt for cisterciensernes ølbrygningstradition, og det er jo prisværdigt, men der er stadig langt til forbilledernes niveau.
Karakter 3
Min kære kone kommer fra området omkring Mossø, og det var hende, der købte hele sortimentet sidst hun besøgte sin mor. Selv om hun ikke deler min interesse for øl, følger hun med og mente ikke, at jeg havde smagt øllene fra Øm Kloster. Så det var en dejlig gave.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar