Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 31. august 2009

Tid til en øl - Primator

31. August 2009
I dag fylder min datter 20 år. Til lykke med det. Vi holdt lidt fest i går og i morgen starter hun på universitetet. Dagen i dag har også været travl. Der har været synsmand hos min mor og det tog hele formiddagen. Jeg var der for at hjælpe lidt med at rydde op, så han kunne komme på loftet og i krybekælderen. Der skulle også være kommet en fotograf, men han tog fejl af tiden, så han dukker først op i morgen.
Og så startede undervisningssæsonen igen i dag. Det var mest gamle kendinge, men jeg synes ikke det er svært at komme i gang igen. Nærmest lidt skræmmende, hvor hurtigt man er tilbage i gear igen. Som om sommeren ikke har været der.
Men vi var jo i Holland i sommeren og købte lidt øl med hjem. En af disse var ”Hertog Jan Primator”.
I 1634 byggede Paulanermunkene i Bayern en stærk øl som de opkaldte ”Salvator”. Øllet blev så populært, at andre bryggerier også begyndte at benytte navnet, så Paulaner fik til sidst eneret på det. Så begyndte de andre at opfinde andre navne der slutter på ”- ator”. Det kunne være ”Kulminator” – ”Gladiator” – ”Celebrator” og ”Triumphator”. De nye amerikanske mikrubryggerier har fundet på sjovere navne, som ”Elevator” - ”Terminator” og man kunne nemt finde flere, ( ”Radiator” – ”Alligator” ). Kendetegnet er stærke bockøl, der er mørkere og sødlige.
Det hollandske bryggeri har altså laver ”Primator” på 6,0%. En pilsner ekstra, som de kalder den, så den passer ikke helt til navnebetegnelsen. Det er en guldøl og den er brygget på pilsnermalt og Saazhumle. ( Jeg smagte deres traditionelle pilsner i Holland ( 7. aug 09 )).
Det er en klar, lys øl med mange bobler. Aromaen virker faktisk lidt sprittet og det er også det indtryk man sidder tilbage med, når den er drukket. Der er ikke megen fylde og indtrykket er en lidt neutral øl. Meget forsinket kommer der en let bitterhed i eftersmagen. Jeg kunne væsentlig bedre lide deres almindelige pilsner.
Karakter 2+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar