Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 4. august 2009

Tid til en øl - Holland / Heineken Pilsner

4. August 2009
”Gud byggede verden, men hollænderne byggede Holland.” Sådan siger et gammelt ord, og når man ser de mange kanaler og indvundne landområder, må man give dem ret. I år gik vores sommerferie til Holland, men inden jeg tager fat på turen, kommer lige lidt om i dag.
Vi stod tidligt op, for at tage til sølvbryllups-morgensang hos vores svigersøns forældre. Her var en flot æresport, der var trompet og vi havde en dejlig formiddag med kaffe og brød. På vej hjem ringede vores yngste – at katten vist var ved at føde, så vi skyndte os hjem. Der kom en killing, men vi kunne se der var flere, for en halespids stak ud. Vi måtte til dyrlægen og der skulle et kejsersnit til. Det var en gentagelse af sidste års kattefødsel. (Vi har nu 3 små sorte killinger, men de 2 er lidt slappe. Vi håber det bedste. Heldigvis er moderen blevet hurtigt frisk.
Tilbage til Holland. Vi havde booket 5 overnatninger på Delta Hotel i Vlaardingen. Det ligger i det sydvestlige hjørne – tæt på Rotterdam. Hotellets restaurant ligger ude over vandet, så der er en fantastisk udsigt til al flodtrafikken. Her er både store containerskibe og de lave, meget lange flodpramme, der er typiske for området.
Vi ankom sent om aftenen, for vi sad 2½ time i kø omkring Osnabrück. I Holland mødte vi også vejarbejde, men hollænderne prøver at muntre bilisterne lidt op med ”Smiley”- skilte. Først en meget sur smiley og teksten ”nog 5 km”. Ved 4 km var han mindre sur – ved 2 et stort smil og da der var 1 km tilbage - et bredt grin. Nu gik vi heller ikke helt i stå der, så vi syntes det var sjovt.
Vi så også 2 luftballonner, så der var mere at se i Holland end på resten af turen.
De hollandske motorveje snor sig ind og ud af hinanden, så vi var glade for vores GPS – ”Dagmar” – der ledte os sikkert frem.
Kl. 10 om aftenen var vi fremme – 14 timers kørsel ( med pauser ), så jeg kunne godt drikke en øl. I hjemmebaren stod der en ”Heineken Pilsner”. Det er jo Hollands kendteste mærke. Nogle regner ligefrem Heineken for prototypen på den europæiske pilsner.
Bryggeriet blev stiftet i 1863, da Gerard Adriaan Heineken købte De Hooiberg ( Høstakken ). I 73 skiftede det navn til Heineken Bierbrouwerij. I 1886 udviklede de en speciel Heineken undergær og i 1887 gik de over til undergæret øl. I 1942 blev det til et aktieselskab og familien mistede kontrollen. Men Alfred Heineken startede i bryggeriet med at bære bygsække og arbejdede sig op, samtidig med at han købte aktier, og i 1954 havde han aktiemajoriteten og bryggeriet var atter på Heinekens hænder. Siden har man opkøbt andre bryggerier og er nu et af verdens største.
”Heineken Pilsner” er på 5,0%. Flasken er grøn og etiketten viser navnet og en rød stjerne ( den var en overgang væk, for ikke at blive associeret med kommunismen. ). Der er også nævnt de 4 medaljer bryggeriet vandt fra 1875 til 1900. Der er altid kun brugt malt ( ikke råfrugt ) til denne øl.
Det er en gylden øl med dovne, store bobler og hvidt skum. Der er en frisk duft af lys malt og græs. Den føles livlig i munden med et skarpt svirp. God smag med et lille strejf af sødme inden en pæn bitterhed tager over. Jeg ved ikke om det skyldes 14 timers kørsel, men jeg syntes den var bedre en første gang jeg smagte den, så den får højere karakter
Karakter 3
På billedet ses den i selskab med en citronlikør ”Limoncello” som min kone faldt for.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar