Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 17. august 2009

Tid til en øl - De Koninck

17. August 2009
I dag fylder min mor 85 år. Til lykke med det. Vi havde en dejlig frokost i går, og i dag har der været nogle få gæster til at fejre dagen, men vi har kun været forbi et kort smut.
I 1833 købte Joseph Henricus de Koninck ”De Plaisante Hof”, der ligger i Antwerpen i Belgien. Dengang lå det faktisk på grænsen mellem Antwerpen og Berchem og på grunden var der en grænsepost af sten formet som en stor hånd. Dette er Antwerpens mærke. Byens navn stammer fra ”Hand werpen”, der betyder håndkastning. Hånden og borgen ”Den Steen” pryder stadig bryggeriets logo.
”Kongebryggeriet” er altså ikke af kongelig oprindelse, men opkaldt efter den første ejer. Det har også i en periode heddet ”Brouwerij de Hand”, men i 1912 kom det igen til at hedde ”De Koninck”. Som de fleste belgiske bryggerier blev det ødelagt under 1. Verdenskrig, men blev efter krigen genopbygget af slægten ”Van den Bogaert”. De beholdt dog det gamle navn, og ejer stadig bryggeriet.
Efter krigen blev der importeret en mængde pale ale fra England, og da de belgiske bryggerier startede op igen, udskrev man en konkurrence om, hvem der kunne brygge den bedste belgiske pendant til pale ale. Stilen kaldes ”Speciale Belge” og er en rødlig ale på ca. 5,0% ( hvilket i Belgien regnes for svagt ). Humleniveauet er  - for De Koninck’s” vedkommende – på 23 IBU og man bruger Saaz-humle, samt et par typer fra Poperinge i Belgien.
Det er en klar rødlig øl med hvidt skum, der dog hurtigt svinder ind. Duften er sødlig med en svag note af røde bær . Den giver en let forfriskende fornemmelse og smagen er rund med lidt sødme og en tydelig bitterhed i eftersmagen.
Karakter 3
Det er en lille 25 cl flaske ( ? ). I Antwerpen drikkes De Koninck af åbne pokallignende glas , der går under navnet ”bolleke”.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar