Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 5. august 2009

Tid til en øl - Hollandsk Trappist / La Trappe


5. August 2009
På Delta Hotel var der morgenbuffet med engelsk breakfast – bacon & eggs og små krydrede pølser.
Man kunne også få yogurt og corn flakes, - og fersken og ananas og kiwi. Der var flere slags brød og forskelligt pålæg bla. laks, samt chokoladedrys/krymler, som man bruger i stedet for pålægschokolade.
1.dags tur gik til landet sydpå, hvor man ikke er truet af havet. Befolkningen her er overvejende katolsk og der er spændende byer og kirker at se.
Vi tog til s’Hertogenbosch, som ikke engang er nævnt i ”Turen går til Holland”, men St, Jan katedralen her er en af de fineste i det sydlige Holland. Indenfor strækker den sig mod himlen – der er flotte glasmosaikker og smukt bemalede loftspartier. En virkelig smuk katedral. Vi så senere katedralerne i Breda og i Amsterdam ( der begge er nævnt i ”Turen går… ), men de står ikke mål med denne.
Derfra gik turen til Berkel-Enschot,  hvor ”Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven” – klosteret ligger. De brygger mærket ”La Trappe”, som jeg har beskrevet før ( 30 aug 08 og 5 maj 09 ). Klosteret ligger udenfor byen, og det er en smuk tur dertil. Man kan ikke komme til selve klosteret, men til et udskænkningssted ved siden af. Det er en moderne bygning med stråtag og en stor terrasse med mange borde og bænke. Der var dog ikke mange mennesker, da vi var der. Der var utroligt mange cykelstativer, og vi fik fortalt, at ofte er der helt fuldt af mennesker, der er cyklet dertil fra byen. Vi spiste vores medbragte mad der ( selvom det egentlig ikke var tilladt ), og jeg fik en ”La Trappe Dubbel” fra hanen. ( Dubbel udtales på flamsk nærmest som døbbel ).

Det er en ufiltreret brun øl med lyst skum. Den har et rødligt skær i lyset. Procenten er 6,5%. Der er en fin duft af mørk frugt og appelsin. Den er frisk og levende i munden. Smagen er god og fyldig med noter at sveske og lidt krydderi. Fin balanceret eftersmag.
Karakter 4+
Vi blev lidt på stedet, - så et lille Mariakapel og gik ind i ”Klosterwinkel”, der er den lille butik, der hører til klosteret. Her kan købes forskellige ting og selvfølgelig også øl. La Trappe kan jo også købes herhjemme, men i anledning af 125 året for bryggeriets start, er der brygget en ”Isi’dor” – opkaldt efter den første brygmester. Jeg købte også en ”La Trappe Witte” og en T-shirt.
Bryggeriet er det eneste Trappistbryggeri udenfor Belgien. De har i 2 omgange haft aftaler med kommercielle bryggerier om produktionen og derfor været udelukket fra Trappistbetegnelsen, men i 2005 fik de atter tilladelse til at kalde sig Trappist.
( fortsættes………. )

Ingen kommentarer:

Send en kommentar