Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 15. august 2009

Tid til en øl - Gaffel Kölsch

15. August 2009
I Tyskland brygger man mest undergæret øl, men der er enkelte steder, hvor man holder fast i overgæren, bla. i Ruhrdistriktet langs Rhinen.
Kölsch er ikke en øltype, jeg har så meget kendskab til. Sidste år købte jeg en ”Früh Kölsch” i en af de gamle grænsebutikker og i år fik jeg fat i ”Gaffel Kölsch” i det store supermarked ved motorvejen.
Kölsch er en øltype, man kun brygger i Köln. Navnet er blevet beskyttet af EU, og det er en gammel øltype. Det er en overgæret, lys øl. Overgæren tilsættes ved lav temperatur, hvilket giver en mellemting mellem over- og undergæret øl. Øllet koldlagres så som en undergæret øl og resultatet er en type, der på mig minder meget om en pilsner. Tyskerne er heldigvis meget lokalpatriotiske, og derfor kan denne type holde stand mod pilsneren.
I 1302 blev et hus i Köln solgt til ”Ezelin, bruere” hvilket betyder ”Ezelin, bryggeren”. Det var startskuddet til ølproduktionen i byen. Samme år blev bryggeriet ”Zum Leysten” registreret i gaden Eigelstein og her blev ølproduktionen koncentreret. I 1838 var der 18 bryggerier i gaden og 44 i hele Köln, så der blev brygget på livet løs.
”Zum Leysten” lå på præcis samme adresse som ”Gaffel Privatbräuerei” ligger i dag, så de kalder sig ”Köln’s ældste bryggeri”
Navnet Gaffel stammer fra de håndværkergilder der regerede byen i middelalderen. Etiketten er også holdt i gammel stil med gotisk skrift ( sådan var det også med ”Früh Kölsch” ).
Det er en klar, lysgylden øl med kraftigt hvidt skum. Der er en del bobler. Duften er præget af lys malt og en smule blomst. Denne lidt florale tendens mærkes også i smagen, der på denne måde adskiller sig en lille smule fra pilsneren, men ikke nok til at gøre den helt store forskel . Bitterheden er i den lavere ende ( IBU 25 ).
Karakter 3
I nabobyen Düsseldorf brygger man en tilsvarende øl – overgæret ved lav temperatur og lagret, men det er en mørk øl med navnet ”Altbier” ( brygget på den ”gamle” måde ). Med fare for at blive upopulær i Köln, synes jeg faktisk den har noget mere særpræg.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar