Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 10. august 2009

Tid til en øl - Holland / Grimbergen Dubbel

10. August 2009
Søndag kørte vi sydpå langs kysten og holdt ind ved den lille by, Brielle. I denne lille by ligger der også en stor kirke og denne ser ud til at have været større engang. Skibet virker afkortet. Gudstjenesten var lige gået i gang, men det var ikke muligt at smutte ubemærket ind og ud igen, så vi listede væk igen. På torvet i nærheden kunne man komme en tur i gabestokken, men man kunne heldigvis selv komme fri igen.
Vi kørte længere sydpå. Det sydlige Holland er præget af 2 meget katastrofale storme. I 1421 rasede stormen St. Elisabeth og vandet brød igennem digerne og så sent som i 1953 blev provinsen Zeeland fuldstændig oversvømmet. Man besluttede derfor at iværksætte en plan – Deltaplanen. 16550 km diger blev opført over de forskellige flodmundinger mod Nordsøen. Det største af de 13 projekter er ”Oosterschelde-dam”. Enorme sluseporte kan på under en time sænkes og lukke af for Nordsøens bølger. Det er et stort projekt og man har anlagt en kunstig ø på mindten. Her er der også lavet et vandland, hvor man kan muntre sig med børnene, men dels var det småregn, dels havde vi ingen børn med, så det sprang vi over.
Provinsen Zeelands hovedstad hedder Middelburg . Vi ankom lidt før middag og gågaden var fuldstændig øde og alle butikker var lukkede. Dog på torvet var der lidt liv på de forskellig cafeer. Det flotte rådhus og kirken var lukket. Vi satte os på en cafe for at spise frokost. De havde ikke noget hollandsk øl, som jeg ikke havde smagt, så min kone foreslog at jeg tog en belgisk. Og jeg var jo i forvejen lidt træt af de hollandske pilsnere, så det var en god ide.


Grimbergen er en lille by  i Brabant nord for Bruxelles og her blev der i 1128 grundlagt et kloster af St. Norbert. Det brændte ned til grunden 2 gange og blev genopbygget og i 1629 antog det derfor Føniks-symbolet, der også pryder deres etiketter. Efter den franske revolution blev det nedlagt, men igen kom det tilbage i 1845. På det tidspunkt blev der givet licens til et bryggeri om at producere ”Grimbergen”-øl. Bryggeriet ejes nu af Alken-Maes.
På menukortet kunne man få en ”Grimbergen Triple” og en ”Grimbergen from the tap”. Jeg vidste at triplen jo var stærk, så jeg bestilte den anden, og det var en ”Dubbel”
”Grimbergen Dubbel” er en mørkebrun uklar øl på 6,5%. Den har lyst skum. Der er en lidt syrlig duft, som man ikke smager, men det giver er friskt og lettere indtryk end så mange dubbeler.. Den føles også let og frisk. Smagen er god og der kommer et dejligt strejf af sødme på karamel til sidst. God, lang eftersmag med en fin bitterhed.. Det kan nemt gå hen og blive en af mine dubbel-favoritter. ( efter alle de hollandske smagløse pilsnere er det naturligvis let at begejstres, men den er nu god )
Karakter 5
Da vi var færdige med frokosten myldrede det med liv. Alle butikker var åbne og vi købte en del tøj med hjem. Men kirken var stadig lukket.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar