Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

torsdag den 27. august 2009

Tid til en øl - Oluf Kviter

27. August 2009
Munkeordenerne i Europa har spillet en vigtig rolle i udviklingen af øl. Det har været her, man har haft den nødvendige viden om urter, man har haft adgang til råvarerne og man har haft den fornødne tid til at udvikle øllet. I 1100-tallet forskede man i humlens egenskaber og man har afprøvet forskellige brygmetoder.
Weihenstephan-klosteret i Bayern er verdens ældste bryggeri – fra 1040, men det fungerer ikke som kloster mere. Det gør Weltenburger-kloster ved Donau derimod, og det er derfor det ældste klosterbryggeri – fra 1050. Alle de forskellige klosterordener har brygget øl. Vi kender stadig navnene på f.eks Paulaner, Augustiner, Karmelitter og Franciskaner. Men den kendteste orden er Cistercienserne og deres lidt strengere underafdeling – Trappisterne.
Der har mig bekendt ikke været Trappistklostre i Danmark, men der har været Cistercienserklostre – bla. Øm Kloster ved Mossø. Det blev anlagt i 1172 af munke, der kom fra Vitskøl Kloster. Som så mange andre klostre virkede det på mange områder i lokalsamfundet. Det var et handelscentrum, hospital, latinskole og et plejehjem og det havde også stor politisk indflydelse. Klosteret blev forladt i 1558 og blev revet ned få år efter, hvor man brugte stenene til Skanderborg slot.
Det fremgår ikke helt, hvordan ”Klosterbryggeriet” hænger sammen med Øm Kloster, men det må jo være nogle folk fra egnen, der har fået en tilladelse til at bruge navnet.
” Med familiens mere end 35 år i ølbranchen følte vi, at det var naturligt at deltage i den rivende udvikling mikrobrygøllet har taget.” Sådan indledes hjemmesiden og det er jo ikke særlig oplysende. Øllene bliver brygget på Indslev Bryghus på Fyn med hjælp fra Stephan Stadler. Der er brygget et pænt sortiment med vægten lagt på cisterciensernes tradition. Teksten på etiketterne stammer fra samarbejdet med Skanderborg Museum.
Aftenens øl er en mørk ufiltreret ale brygget med tranebær. Den bærer navnet ”Oluf Kviter” og er på 7,0%. Farven er mørkebrun med lidt rødt skær og skummet er beige og ikke særligt kraftigt. Man fornemmer en krydret duft, der minder om belgiske ales. Smagen er med mørk frugt og et snerpende syrligt/bittert anslag, der sikkert stammer fra tranebærrene. Jeg er ikke sikker på, at jeg bryder mig om det. Det virker noget surt.
Karakter 3
På etiketten oplyses om Oluf Kviter. Han var lægbroder på klosteret i 1200tallet og bestyrede munkenes ladegård. Lægbrødrene tog sig af de mere verdslige sager og kontakten til samfundet. I 1257 testamenterede han 2 gårde til klosteret og derfor holdt man en gang om året en stor mindefest for ham,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar