Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 11. august 2009

Tid til en øl - Holland / Palm Speciale

11. August 2009
Katedralen i Breda er et stort rum, men den er ikke så flot udsmukket som den i Hertogenbosch. Der var prøve ( tror jeg nok ) til en koncert om aftenen. I hvert fald sang sangeren ikke igennem, men det var fint nok at høre mens vi gik rundt. Orgelet er stort og flot og i et lille sidelokale er loftet smukt udsmykket. Der står også en sær statue af 4 riddere der bærer en båre med 2 personer. Vi forstod ikke helt sammenhængen ud fra plancherne.
På vej tilbage begyndte benzinmåleren at lyse, men vi tænkte , at der snart kom en tankstation og fortsatte hjemad. Til sidst var det en smule nervepirrende, men vi drejede fra og bad GPS’en om at finde nærmeste tank. Og vi nåede det heldigvis. Vi havde set reklame for en indisk/kinesisk restaurant, men vidste ikke hvor den befandt sig. Da vi kørte fra tankstationen viste det sig at den lå lige på hjørnet, så det var heldigt. Vi fik et bord og undrede os over at der ikke var 2 mands borde, men så satte de varmeriste ind der fyldt det meste af bordet. Vi havde bestilt en indisk menu med mange forskellige retter og de kom på bordet samtidig – et fad med steget ris, et med pasta og 2 forskellige slags grillet kød og 10 skåle med forskelligt indhold. Der var mad nok til 6 personer.
Det var ikke særligt stærk, men smagte godt og der var et par overraskelser. Noget hvidt svampet stads i rød sovs og  nogle friturestegte boller. Bollerne viste sig at være indbagt banan og efter forsigtigt at have smagt på den anden ret, viste det sig at være porcheret æg. Så det var ikke spor farligt. Jeg vil helt sikkert gerne smage indisk mad igen.
Til maden kunne man kun få Heineken, så da vi kom til hotellet satte jeg mig i baren med en ”Palm Speciale” fra det belgiske bryggeri.
I landsbyen Steenhuffel nord for Bruxelles var der i 1747 to bryggerier – De Hoorn og De Valck. De Hoorn bliver under 1. Verdenskrig totalt ødelagt, men ejeren – Arthur van Roy – beslutter at bygge det op igen, større og bedre. Og han vil fortsætte med at brygge overgæret øl i den stil der kaldes ”Speciale Belge”. Denne type er brygget på pilsner-, müncherner – og aromamalt og har en mørk gylden farve. Den er relativ mildt humlet ( 20 - 30 IBU ) med tysk eller engelsk humle.
”Palm Speciale” er en mørkgylden øl med et skær af guld. Den er på 5,1% og har svag, hvidt skum. Der er en overraskende duft af jordbær. Den føles meget frisk i munden, næsten aggressiv. Smagen afsluttes med frugt og jordbær og en god bitterhed i eftersmagen.
Karakter 3+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar