Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 18. august 2009

Tid til en øl - Atlas 8,5%

18. August 2009
I dag har jeg været på noget af en opgave. Her tænker jeg ikke på, at jeg har luget bedene i haven, men derimod på besværet med at finde oplysninger om aftenens øl – Atlas 8,5O
Den er indkøbt i et supermarked i Breda, Holland og jeg har anset det for at være en hollandsk øl, men så kom jeg lidt i tvivl. Der er absolut ingen oplysninger om bryggeriet på dåsen. Den er brygget på malt, majs, humle og vand ( der er altså mærkeligt at gær sjældent bliver nævnt, men resterne er selvfølgelig filtreret væk ). Vi får også oplyst, at den er ”extra sterk”, og at den er ”geimporteerd”, hvilket formodentligt betyder importeret. Det er alt. Etiketten viser så kæmpet Atlas, der bærer jordkloden på sine skuldre – for den er jo ekstra stærk.
Da jeg søgte oplysninger på nettet, fandt jeg en amerikansk bryggeri ved navn Atlas, men det var ikke rigtigt. Der var også oplysninger om en Atlas-øl fra enten Suriname eller Panama. og længe troede jeg at det var den, men billederne var ikke rigtige. Da jeg fik skrevet andre søgeord ind, kom der oplysninger om Atlas 8,5% fra InBev i Belgien og det viste sig at være den rigtige.
En rater på Ratebeer undrede sig over, at dette virkelig var en belgisk øl, men det er det faktisk heller ikke. Indtil 2004 blev den brygget at det hollandske bryggeri Oranjeboom, og så begynder det jo at hænge sammen. Dette bryggeri blev stiftet i 1671 i Rotterdam, og var det første hollandske bryggeri, der bryggede lagerøl. I 1967 blev det overtaget af et bryggeri i Breda, men navnet holdt ved. I 1995 lukkede bryggeriet i Rotterdam og i 2004 blev det hele så overtaget af belgiske InBev.
Så dette er en øl brygget efter hollandske principper.
 Det er en klar, gylden lagerøl med rigtig mange bobler. Aromaen føles en anelse sprittet. Det er ofte svært for disse lyse guldøl, at balancere en høj alkoholprocent ordentligt – tænk bare på vores egen Master Brew. Øllet er friskt i munden og føles let pga af den tilsatte majs. Der lægges ud med en svag sødme i smagen, og afsluttes med sprit – ikke så det bliver ubehageligt, men det gør nu heller ikke noget godt. Det ville nok have klædt den med en lavere alkoholprocent.
Karakter 2+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar