Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 7. juni 2010

Tid til en øl - Biere de Printemps / Hildegarde Blonde

6. Juni 2010
I går og i dag er jeg kommet i gang med at male kulisser til ”Annie”, der skal opføres til sommer på Skansen i Hals. Det er sjovt at være med til. Det er foreløbig bare mig, der maler, og så er der en enkelt fyr, der har knoklet i lang til med at save og hamre og bygge kulisserne op fra bunden. Nu må vi se om vi kan få andre med senere.
I går var der jo også fransk ølsmagning med Torben Mathews. På øl rejser rundt i det nordlige Frankrig er han også kommet til Brasserie St. Germain, der ligger i Aix Noulette. Bryggeriet stammer fra 2003 og er et af de nye bryggerier i området. I begyndelsen at 1900tallet var der næsten 2000 bryggerier, men 1. Verdenskrig ødelagde det meste af området. ( Her blev kæmpet skyttegravskrig i flere år ) og 2. Verdenskrig smadrede resten, så der kun var 20 bryggerier tilbage efter krigen. Da Torben Mathews første gang var på rejse til regionen, var tallet kommet op på 156 og nu er der 380, så det går den rigtige vej.
Bryggeren Stephane Bogaert vil gerne brygge mere humlede øl end man normalt bruger på egnen. Derfor er han gået tilbage i historien til en af de første skribenter, der omtalt humle i øl – den store mystiker fra 1100tallet Hildegard von Bingen. Hun forskede meget i urter indvirken og har udover humlen beskrevet hampplantens beroligende virkning. Hun var tillige den største kvindelige ( og en af de eneste ) komponist i middelalderen, og er for tiden den mest spillede middelalderkomponist på den klassiske musikscene.
Ifølge overleveringen skrev Hildegard en bog – ” Goderne ved øl” – men den er forsvundet og nogle hævder den aldrig har eksisteret. Men legenden siger, at Hildegard på Side 24 afslører en stor hemmelighed, som mange siden har forsøgt at finde ud af. Hvad det er, vides ikke? Men Stephane mener, at det er humlens gavnlige indvirkning på vores sind. Derfor er alle øl benævnt ”Page 24”
Den første øl vi smagte, var nu ikke specielt humlet, i hvert fald ikke med amerikanske doseringer in mente, men måske efter franske forhold.. Biere de Printemps ( Forårsøl ) er en blond på 6,0%. Der er udelukkende benyttet franske ingredienser. Den er sløret gylden med hvidt skum. Duften er præget af lys frugt. Livlig i munden. Der er en let frugtig smag, der går over i en beskeden humlebitterhed.
Karakter 4
Den anden øl er luksus udgaven. ”Reserve Hildegarde Blonde” på 6,9%. Der eksisterer også en Ambree-udgave. Den er humlet med Brewer’s Gold og Strisselspalt, der begge bliver dyrket i lokalområdet. Også her er alle ingredienser franske. Den ligner den anden blond en del, men smagen er mere kompleks med et lille syrligt strejf og en dejlig sød afslutning. Også her fornemmes humlen til allersidst, men er stadig ikke dominerende.
Karakter 4+
”Hildegarde Blonde” vandt guld ved ølfestivalen i Paris 2009.
                                       


Ingen kommentarer:

Send en kommentar