Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

torsdag den 10. juni 2010

Tid til en øl - Odo / Harold’s Revenge

9. Juni 2010

Det sidste bryggeri Torben Mathews præsenterede, ligger i Normandiet – langt, langt væk fra alting. Han måtte krydse adskillige floder inden han nåede frem til Le Brewery. Navnet siger sådan set det hele, for det er endnu et fransk bryggeri ejet af en englænder – Steve Skews. En vildmand – Torben Mathews beskrev ham nærmest som en galning, men alligevel dybt fascinerende. Han sælger sine øl i de nærmeste byer – henholdvis 15 km og 17 km væk. Der er ikke andet at drikke på egnen, så det går rigtigt godt, hævder han.

Steve Skews og hans kone Jane havde oprindeligt købt en ciderfarm, men den kraftige storm i 1999 ødelagde høsten og de besluttede derfor at starte et bryggeri i stedet.

Bryggeriet benævnes – som så mange i Frankrig - som Brasserie Artisanale, hvilket betyder kunsthåndværk. Men Steve Skews har opdaget en interessant forklaring på navnet. Hvis man deler ordet op, får man følgende – ”Art is an ale” ( det er simpelthen fantastisk ). Og det er gode kunstneriske øl, han brygger.

”Odo” er navnet på Wilhelm Erobrerens bror. Wilhelm drog ud fra Normandiet i 1066 og erobrede England. (Normandiet hedder sådan, fordi den franske konge ikke ville kæmpe mod de vilde vikinger fra nord, og derfor skænkede dem noget land på den franske kyst. ). Det er en Milkstout på 6,6 %.  Mælken stammer fra naboens ko, og så er der ægte østersskaller ( som der bør være ) i. De er hentet 50 km væk, og man taler stadig om den forfærdelige stank, de udsendte hele vejen hjem. Det er en kulsort øl med kraftigt brunt skum. Der er lidt duft af kaffe latte. God fylde og en dejlig blød tekstur, der skyldes østersskallerne. Dem kan man derimod ikke decideret smage, men der er mørk frugt og en god, rund kaffesmag

Karakter 5

Det var aftenens bedste øl.

Vi sluttede af med en anden øl fra Le Brewery – ”Harold’s Revenge”. Harold var konge af England og havde netop afsluttet et slag ved den nordlige grænse, da han hørte at Wilhelm var på vej. Hans mænd var døddrukne efter sejren, men han fik dem da på benene og så vaklede de til kamp igen og blev fuldstændig slagtet af de indtrængende normannere. Harold selv fik en pil i øjet.

Det er en old ale – en krydret ale. Det er ikke oplyst hvilke krydderier der er i, men de vokser i lokalområdet. Jeg synes, jeg kunne smage ene, men det er et rent gæt. Det er en mørk øl med et rødligt skær. Skummet er nærmest beige. Procenten er aftenens højeste  - 7,6 %.  Meget kompleks krydret duft. Det gælder også smagen, og der sluttes af med en fin markant bitterhed. Som det ofte er med krydrede øl, er den spændende, men smagen bliver lidt for påtrængende i længden.

Karakter 4+

På bagsideetiketten står der tekst på både fransk og engelsk. Her kan man bla. læse:

”A bloke called William buggered England in 1066. The descendant of Harold are back to reciprocate”

Torben Mathews spurgte, hvad franskmændene sagde til det, og svaret var – at de ikke kan læse engelsk og der ikke står det samme i den franske tekst. Der står bare noget om en traditionel engelsk øltype osv.

Det var afslutningen på en yderst festlig ølsmagning, hvor vi også fik meget at vide – ikke mindst om forholdet mellem englændere og franskmænd. Vil man have alle historierne, må man selv møde op til en af hans smagninger.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar