I 1875
opkøbte Henry Alfred Wadworth Northgate Brewery i Devizes, Wiltshire. I
1885 blev han nødt til at bygge et større bryggeri i nærheden. Man brygger
stadig efter de samme principper og i nogen grad med det samme udstyr som i
1885.
”Wadworth 6X” er nævnt på en hjemmeside om engelske ales
–”30 english ales you must have before you die”, og det er en meget udbredt øl
i den sydlige England.
”6X” brygges efter samme opskrift som for 80 år siden. Den
første blev brygget 16. juni 1921. Navnet stammer fra middelalderen, hvor man
mærkede øllet med X’er efter styrken. Denne skik forsatte man med og Wadworth
bryggede en XX ( mild ) – XXX (ale ) –
XXXX ( pale ale ). Da man så introducerede en XXXXXX, besluttede man at
omskrive det til 6X. Det er lidt svært at tro, for procenten på denne stærke øl
er 4,3%. Ikke just noget, der slår benene væk under en.
Man har benyttet 93%
pale ale malt, 3% krystalmalt og 4% rørsukker. Der er overvejende tilsat
Fuggles, samt en smule Goldings og bitterheden ligger på 22 IBU.
Aromaen beskrives af bryggeriet som maltet og frugtig. Men
andre har beskrevet den som –”wood, toiletwater and rotten eggs” – eller endnu
værre – ”smells like asparagus pee”
Og jeg må være ærlig og sige, at aromaen heller ikke
tiltaler mig ( og det var før, jeg læste de netop omtalte beskrivelser ).
Det er en flot rødgylden ale med fint hvidt skum. Meget små,
næsten usynlige bobler. En noget kunstig duft, der virker lidt kemisk ( se
ovennævnte, for mere maleriske beskrivelser ). En meget letdrikkelig øl, der
næsten føles tynd. Smagen er også let, men en lidt for tydeligt note af klor.
Bitterheden er lav.
Karakter 2+
Det kan umiddelbart være vanskeligt at se, hvordan denne øl
kan opnå så stor popularitet.
( Jeg har foreløbig smagt 18 af de 30 engelske ales )
Ingen kommentarer:
Send en kommentar