I
dag tog vi på Skansen kl. 10 for at øve en hel lang dag til kl. 18. Men de
første 3 timer regnede det, så vi lavede rekvisitter i stedet. Da det klarede
op, øvede vi stykket igennem i vores kostumer. Det var sjovt, men også meget
varmt, da solen brød igennem. Vi skal jo oftest spille om aftenen, og der er
meget køligere. Efter øvningen var der mange, der blev for at bygge og male.
Der er stadig mange ting der skal laves.
Så
det var en træt, gammel mand, der kom hjem. Jeg trængte simpelthen til en god,
ukompliceret øl – lige ud af landevejen. Og i sådan en situation går man
sjældent forkert med en tysk øl. Tyskerne eksperimenterer måske ikke så meget
som bryggere i andre lande ( USA og Danmark). De er jo på mange måder hæmmet af
deres Reinheitsgebot. På den anden side er det altid godt, gedigent håndværk
med ordentlige ingredienser – øl der er beregnet til at drikke, og gerne i
store mængder. Der er ikke så mange dikkedarer, og det kan i mange tilfælde
være befriende. Det var i hvert fald lige sådan en øl, jeg havde trang til.
Og
i ølskabet stod der en ”Festbier” fra Kulmbacher i Franken. Franken er jo et af
de betydningsfulde ølområder i verden. Her finder vi mange bryggerier i
Bayreuth, Bamberg og altså også i Kulmbach. I 1846 slog tre af de lokale
bryggere sig sammen for at danne Kulmbacher Reichelbräu ( Johann Wolfgang Reichel, Johann Konrad Scheiding og Johann Martin Hübner, hvis man hænger sig i den slags detaljer ).
Bryggeriet udviklede sig og opkøbte flere andre bryggerier, og i 1996 slog de 4
største bryggerier i Kulmbach sig sammen ( Reichelbräu,
Sandlerbräu, Mönchshof and EKU ), og dannede Kulmbacher Brauerei AG.
”Festbier”
er en øl i stil med de øl, der sælges til den store Oktoberfest i München. Her
er det jo kun seks bryggerier fra München, der har lov at sælge øl, men mange
steder afholdes der lignende Oktoberfester, hvor det er andre bryggerier der
står for øllet. Det kender vi jo også herhjemme. Og selv om Franken og München
begge ligger i Bayern, er der stor forskel på de to regioner – både kulturelt,
historisk og religiøst.
Festbier
er en lys guldøl – en stærk Helles på 5,6%. Der er mange livlige bobler, der
tilfører en dejlig friskhed til øllet. Det er ellers maltsødme der dominerer i
aromaen og ligeledes i smagen. Bitterheden er kun med for at balancere øllet,
og det lykkes på fremragende vis. God fylde, masser af smag – en god øl.
Karakter
3+ ( dette er et forsøg på objektivitet. I forhold til det jeg trængte til
skulle karakteren være højere ).
Bagpå
halsetiketten står der, at Kulmbach er ”den hemmelige ølhovedstad”. Jeg vil nu
nok mene at Bamberg er et bedre bud på den titel. Men den er måske ikke så
”hemmelig”.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar