1. Juli 2011
I
dag var der pause i øvningen på ”Robin Hood”, så det var muligt at foretage sig
noget andet. Jeg brugte dog lige 3 timer på at male kulisser i
formiddagstimerne.
Over
middag skulle jeg fortælle om 6 øl ved en lille ølsmagning i forbindelse med en
polterarbend. Det var med at komme tidligt i gang, så deltagerne ikke var alt
for plørede til at kunne følge med. For der var naturligvis en del oplysende
facts om øllene. Det skal jo ikke udelukkende være sjov og spas på sådan en
dag.
Det
var et pænt udvalg af øl : Sierra Nevada Pale Ale – Paulaner Salvator ( i søde
små 33 cl flasker ) – Victory Golden Monkey – Rogue Double Dead Guy Ale –
Rochefort 8 og Midtfyn X-porter. Alle samen gode øl, og jeg synes selv, jeg fik
fortalt nogle gode historier om dem. Det tog et par timer for det var hyggeligt
selskab. Jeg drak ikke rigtig noget selv, men de andre blev mere lystige alt
som tiden gik.
Derefter
brugte vi aftenen med gode venner på Svinkløv Badehotel, hvor vi fik en dejlig
3-retters menu. Vennerne valgte fiskemenuen, der også var god. Vi fik til
forret en kalvetartar med sprøde rugbrødschips og urter og blomster. Dernæst en
dejlig kyllingeret med svampe og nye aspargeskartofler og til sidst – arme
riddere med agurk og hvid chokolade og urtegranite ( dild og havesyre ). Det
lyder sært men det smagte fortræffeligt. Der var forslag til en vinmenu, men
jeg valgte en bock fra Fur Bryghus ( faktisk var der foreslået Fur Ale til forretten
). Vi afsluttede med kaffe i den blå stue.
Her
inden sengetid var det så på sin plads at nyde en øl, og valget faldt på
”Imperial Stout ” fra svenske Slottskällans. Det er en stærk øl på 9,0%
På
etiketten fortæller bryggeriet selv historien om ”Imperial Stout” ( eller som
den også kaldes ”Russian Imperial Stout” ). Det var nemlig den russiske
Katarina den store, der fik smagt for øllet og fik det sendt til Skt.
Petersborg. Ifølge etiketten var det Thrale’s Brewery i London, der i 1796 var
de første eksportører. For at klare den lange rejse øgede man både alkohol- og
humleniveauet. Under Napoleonskrigen i starten af 1800tallet lukkede de
baltiske havne og det blev umuligt at sendte stout til Rusland. Man begyndte
derfor selv at brygge stout/porter i de baltiske lande, og da krigen sluttede,
havde man oparbejdet en stor produktion på stedet. Da den undergærede øl bredte
sig til Norden og Baltikum i midten af 1800tallet blev ”den baltiske porter”
omskabt til en undergæret øl. Men den engelske original er overgæret.
Slottskällans
”Imperial Stout” er en overgæret stout efter engelsk mønster. Brygget på mørk
malt, hvilket giver en kulsort farve og et kraftigt lysebrunt/cafe latte-
farvet skum, der knitrer lystigt. Der er en god duft af ristet malt, chokolade
og lidt lakrids. Øllet har en vældig god fylde. Smagen er også præget af sødme
( chokolade? ), tydelig engelsk lakrids og måske en anelse røg. Til allersidst
kommer der et lidt sært strejf af syrlighed. Der er en prikkende, bedøvende
fornemmelse i munden under eftersmagen, hvor lakrids og en balancerende
bitterhed dominerer.
Karakter
4
Ingen kommentarer:
Send en kommentar