8. Juli 2011
I
går havde vi premiere på ”Robin Hood” på Skansen i Hals. Der var fuldt hus og
det gik vældig godt. Vi var alle glade for resultatet. I dag var det med nogen
bekymring vi så på dagens vejr, men vi møder altid op – og minsandten om ikke
det klarede op en time for forestillingen. Der kom dog ikke så mange tilskuere
– de var nok blevet lidt afskrækket af vejrudsigten. Men forestillingen var i
tørvejr og også en hel del sol. Nu håber vi på ordentlig vejr i morgen, selvom
det ikke ser for godt ud.
De
sidste indlæg om øl har været med amerikanske bryggerier, og den tendens
fortsætter i dag. Denne gang med et af mine amerikanske favoritbryggerier. Der
er temmelig mange på den liste, men Dark Horse Brewing Co. fra Marshall,
Michigan er et af de nyeste. ( jeg kan godt forestille mig at gårsdagens
bryggeri Weyerbacher kommer med på listen )
.
Dark
Horse har lavet en doppelbock ved navn ”Perkulator”. Doppelbock stammer fra
Tyskland, hvor Paulaner-munkene lavede den berømte ”Salvator” i 1600-tallet. Da
den rigtig blev udbredt. Begyndte andre bryggerier også at lave Salvator-øl,
men i 1894 fik Paulaner eneret på navnet. De andre bryggerier måtte så lave
andre øl der sluttede på ”-ator” – ”Maximator”, ”Jubilator”. De nye amerikanske
bryggerier har været meget opfindsomme med disse navne – ”Terminator” og
”Elevator”.
”Perkulator”
er en kaffemaskine. Percolator betyder filtrering eller filtreringsmaskine, men
med den anderledes stavemåden er det altså en kaffemaskine. Samtidig kan det
betyde en tilbagevendende sætning, som – ”Hva’så” eller ”give me five”.
Denne udgave er en ”coffee doppelbock” ( ”Ha, take
that, Germany, with your Reinheitsgebot”. Der er benyttet Fair Trade økologisk
kaffe fra The Ugly Mug i Michigan. Man udskrev en konkurrence om etiketten, men
kunne ikke beslutte sig for en vinder, så derfor er der to forskellige
etiketter. Denne forestiller kaffemaskiner, der ligner rumraketter, og i
baggrunden stiger nogle af dem til vejrs. ( jeg har aldrig helt fattet deres
etiketter ).
Det
er en meget mørk øl på 7,5%. Skummet er lettere latte-farvet og meget kraftigt.
Det topper øllet som flødeskum på en irish coffee. Der er en forbavsende svag
aroma. Måske er det skummet der hæmmer duften, for senere ( når der er mindre
skum) træder en sødlig kaffe/chokoladenote frem. Hvis duften er svag
kompenseres der i den grad for det i smagen. Fyldig og mørk med kaffe og
chokolade og indimellem et strejf af lakrids. Humlen smager ikke igennem, men
man sidder tilbage med en behagelig, lang bitterhed i eftersmagen.
Karakter
5
Ingen kommentarer:
Send en kommentar