Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 17. december 2011

Tid til en øl - Juleølsmagning 1 / Grauballe / Mikkeller


17. december 2011

I går havde vi først julekoncert på Kulturskolen, hvor mit sammenspilshold spillede, og derefter skyndte jeg mig hjem, for jeg havde – på opfordring – inviteret vennerne til juleølsmagning. Det var en smagning med de lidt mere utilgængelige og specielle juleøl. Øllene var købt i specialbutikkerne Vinspecialisten og Ølkonsortiet. Der manglede guldøl og bockøl i sortimentet, så det var lidt svært at sammensætte en smagning. Derfor gik vi lige på og hårdt med en ”Kerst Pater” på 9,0% - så var vi i gang. ( 24. dec. 10 )

Der var nogle belgiske øl, der var porter/stout og 2 øl med kirsebær. Jeg vil ikke fortælle om dem i rækkefølge men blande kortene lidt.

En del af øllene var sorte/mørke øl. Øl nr. 2 som vi nød til maden – 4 gode stykker smørebrød – var ”Dark Christmas” fra Grauballe. Bryggeriet ligger i Grauballe ved Silkeborg, og blev etableret i 2002, og første øl var den kendte ”Mørk Mosebryg”. Grauballe har i flere år brygget juleøllen ”Peters Jul”, men i år kom også ”Dark Christmas” på markedet ( den stammer vist fra 2009, men jeg har først set den i år ). Der står dog ikke noget om den på deres hjemmeside, så det er lidt sparsomt med oplysninger. På etiketten lærer vi at den er brygget med byg- og hvedemalt, Saazhumle og stjerneanis. Ufiltreret og upasteuriseret. Der er brugt både chokolademalt og karamelmalt.
Det er en mørk øl med et rødbrunt skær. En stærk brown ale på 7,3%. Den har en let frugtagtig aroma, hvor jeg fornemmer lidt bær( solbær/blåbær ). Den føles let i munden. Smagen indledes af lidt sødme fra maltene, inden stjerneanisen viser sig med en svag note af lakrids. Der er ikke megen bitterhed, men det er en fint balanceret, lidt neutral øl.
Karakter 4

En af de andre mørke øl ( nr. 7 ) var fra Mikkeller, der i år ( som sædvanligt ) har flere juleøl på markedet. Jeg har tidliger skrevet om ”Ris a la m’ale” og Happy Lovin’ Christmas” ( 20. nov. 11 ) som jeg smagte til Ølentusiasternes Julesmagning. Denne gang er det ”Til/Fra via Mikkeller”. Det er en serie, hvor der hvert år kommer en en ny, med en ny variant af titlen – ”Til/Fra, Fra/Til, Fra via Til osv. I år er er det en porter og det er stort set også alt, hvad der oplyses ( + krydderier og mørk cassonadesukker ). Den er på 8,0%
Den er kulsort med flot brunt skum. En kraftig aroma, hvor god ristet malt/kaffe og humle blandes fint. Fylder godt i munden . Der lægges ud med ristet malt og kaffe inden en god humle bitterhed afslutter.
Karakter 4+                                                             

Ingen kommentarer:

Send en kommentar