Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 18. december 2011

Tid til en øl - Ølsmagning 2 / Tsjeeses 2011


18. December 2011

I dag har vi været til juledansebal i ADC, hvor vi skulle danse 4 danse sammen med vores hold og en masse andre – både børn og voksne. Det er altid fint at mødes til dansen. Vores datter tog med hjem for at lave julekonfekt  her til aften, så vi pynter op, hører julemusik og  laver marcipan.

Forleden var det en anden slags julehygge, der var på dagsordenen – juleøl. Det var nogle kraftige sager, der var på programmet. Der var ikke mange ”almindelige” juleguldøl, som man også kan tage en snaps sammen med. Det var krydrede og stærke øl og vi lagde ud med en øl, man nok normalt ville have i slutningen – ”Kerst Pater” fra belgisk Van der Bosche.

 
Det er en dejlig juleøl på 9,0%, som jeg smagte juleaften sidste år, og som jeg straks faldt for.  Den ville jeg gerne præsentere for vennerne, og den levede op til sit gode rygte. Faktisk kom den på 2. pladsen, da vi skulle gøre aftenen op. En helstøbt øl, der luner og varmer. ( 24. dec. 10 )
 

Den anden belgisk øl på programmet var den berømte ”Tsjeeses” fra De Struise. Historien om denne øl kan læses 22. dec. 08:

Bryggeriet har lavet julebryg i 5 år, men har haft svært ved at finde på et navn. En aften sad Urban og drak denne julebryg og udtalte hver gang ordene: ”Jesus, Wat een lekker biertje”, men da der var gledet en del øl ned, var udtalen ikke den mest tydelige og ”Jesus” blev til ”Tsjeeses”. Det er så blevet navnet på øllen. Jeg tror bestemt at karikaturen på etiketten viser Urban denne aften. Det ligner i hvert fald en, der må have svært ved at udtale noget som helst korrekt. Morsom og useriøs, men tag ikke fejl. Der er ikke noget useriøst over øllet.

Det er en ufiltreret orangegylden øl med en ringe skumudvikling. Den er brygget på Caramunich- og Hvedemalt og ekstra rørsukker. Derudover er der tilsat appelsinskal og mynte, samt Massis Banda, som jeg ikke ved hvad er. ( det står kun på hollandsk ).

Duften er kraftig og krydret med noter af blomme og rosin. Den fylder utroligt godt i munden – blød og alligevel levende pga alkoholen. Smagen er helt i top. Meget nuanceret. Det er ikke en speciel ingrediens, der dominerer, men man bliver hele tiden pirret af nye indtryk. Jeg fornemmer lidt appelsin og blomme og måske er der lidt kanelnoter. Eftersmagen er pænt humlet. Der er brugt Bramling Cross, Brewers Gold og Marynka, og IBU’en er på 32. Eftersmagen er desuden præget af behagelig alkohol.

Denne øl må nok være den, der foreløbig løber med prisen som årets juleøl. Jeg siger som de andre:

”Tsjeeses, wat een lekker biertje”

Denne er dog 2011 udgaven og den har en anden farve etiket. De andre ”Tsjeeses” jeg har smagt har været med en blå etiket, og jeg er nu kommet i tvivl, om det altid ha været ”Tsjeeses Reserve”,  jeg har smagt. Den står i hvert fald med blå etiket i skabet i år. Hvorom alting er, virkede ”Tsjeeses 2011” en smule skuffende. Ikke at den var dårlig – lang fra, men jeg havde nok troet, den ville komme ind på en 1. plads, men det levede den ikke op til.

Det er en mørkere orangegylden øl på 10,0%. Den er temmelig uklar, men man kan ane nogle bobler, der kun nødig slipper bunden.. Skummet er hvidt. Den har en dejlig vinøs aroma, hvor alkohol og blomme blandes fint, og en del gær-estere føjer sig til, Måske en anelse vanilje. Den fylder godt i munden og alkoholen virker varmende og en smule prikkende. Smagen er præget af krydderi og lys frugt, men virker lidt sur. Alkoholen smages, men er ikke dominerende. Der afsluttes med en pæn bitterhed ( IBU 32 )

Karakter 4+

Jeg glæder mig til at smage ”Tsjeeses Reserve” her i julen, for at se om det er den, jeg kender fra tidligere år.

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar